6 mai 2024, 12:13

Pink Floyd se reunește și lansează cu vocea unui cântăreţ ucrainean prima piesă a trupei după 28 de ani (VIDEO)

O informație pe care nu aveai cum să o anticipezi și chiar așa pare imposibil de crezut.

Pink Floyd a anunţat că un nou single înregistrat, „Hey Hey Rise Up”, va fi lansat astăzi. Solist va fi un cântăreţ ucrainean, a cărui voce a capella dintr-o postare pe Instagram filmată în Piaţa Sofiiskaia din Kiev a fost suprapusă pe muzica legendarei trupe, scrie Variety.

Muzica noului cântec a fost înregistrată pe 30 martie de membrii formaţiei, David Gilmour şi Nick Mason, alături de basistul Guy Pratt şi Nitin Sawhney la clape. Roger Waters, care a părăsit grupul la mijlocul anilor 1980, nu a participat.

Povestea piesei

În urmă cu câteva săptămâni, chitaristul și cântărețul trupei Pink Floyd, David Gilmour, a fost întrebat dacă a văzut feed-ul de Instagram al lui Andrii Hlivniuk, solistul trupei rock ucrainene BoomBox. Gilmour cântase  live cu BoomBox în 2015, la un concert de binefacere la Londra pentru teatrele din Belarus.

Dar vremurile acestea sunt demult apuse. De atunci  evenimentele au evoluat dramatic: la sfârșitul lunii februarie, Hlivniuk a abandonat turneul BoomBox în SUA pentru a se întoarce în țară și a lupta împotriva invaziei rusești.

Pe Instagram, Gilmour a găsit o înregistrare video cu cântărețul îmbrăcat în uniformă militară, cu o pușcă agățată pe umăr, în fața Catedralei Sfânta Sofia din Kiev, cântând o versiune fără acompaniament a piesei Oh, the Red Viburnum in the Meadow. Un cântec de protest din 1914, scris în onoarea pușcașilor din Sich, care au luptat atât în primul război mondial, cât și în războiul de independență ucrainean.

„M-am gândit: poate că pot face ceva cu asta”, spune Gilmour. ” Este un lucru cu adevărat frustrant să vezi acest atac nebunesc și nedrept al unei mari puteri asupra unei națiuni independente, pașnice și democratice. Frustrarea de a vedea asta și de a te gândi „ce naiba pot să fac?” este oarecum insuportabilă.”

Rezultatul este „Hey Hey Hey, Rise Up!”, un nou single de Pink Floyd care preia din interpretarea lui Hlivniuk. Încasările vor fi direcționate către ajutorul umanitar ucrainean, scrie The Guardian.

Istorie

Majoritatea observatorilor au presupus că Pink Floyd au dispărut de multă vreme. Ultima dată când au lansat muzică nouă originală a fost în urmă cu 28 de ani. Asta dacă nu punem la socoteală că, în 2014, Gilmour și toboșarul Nick Mason s-au reunit din nou pentru a transforma fragmente de pe albumul lor din 1994 The Division Bell în piesa în mare parte instrumentală The Endless River, ca un omagiu adus regretatului clăpar al trupei, Rick Wright.

La vremea respectivă, Gilmour a insistat că acesta era finalul pentru o trupă care a început în 1965 și a vândut peste 250 de milioane de albume. Și chiar gândea așa. „Este păcat”, a declarat el pentru BBC, „dar acesta este sfârșitul”.

Invazia din Ucraina l-a făcut pe Gilmour să se răzgândească

După ce a găsit soluțiile tehnice la interpretarea lui Andrii și a făcut mai multe modificări orchestrale, el și-a chemat trupa. L-a chemat pe Nick Mason, toboșarul, pe basistul de lungă durată al Pink Floyd, Guy Pratt, și pe muzicianul, producătorul și compozitorul Nitin Sawhney la clape, suprapunând muzica lor cu vocea eșantionată a lui Hlivniuk.

La înregistrări a participat și Gala, fiica regretatului Rick Wright.

„L-am sunat pe Nick și i-am spus: „Ascultă, vreau să fac acest lucru pentru Ucraina. Aș fi foarte fericit dacă ai cânta pe el și aș fi, de asemenea, foarte fericit dacă ai fi de acord să îl scoatem sub numele de Pink Floyd’. Și a fost absolut de acord cu asta”, a povestit Gilmour.

„Este Pink Floyd dacă suntem eu și Nick, iar acesta este cel mai mare vehicul de promovare. Nu aș face asta cu multe lucruri, dar este atât de vital, atât de important ca oamenii să înțeleagă ce se întâmplă acolo și să facă tot ce le stă în putință pentru a schimba această situație. Și mai este gândul, de asemenea, că sprijinul meu și al Pink Floyd pentru ucraineni ar putea ajuta la ridicarea moralului în acele zone: ei trebuie să știe că întreaga lume îi susține”, mai spune Gilmour.

În căutarea lui Hlivniuk

Gilmour spune că i-a luat ceva timp să dea de urma lui Hlivniuk, căutând pe Instagram și încercând mai multe numere de telefon. În cele din urmă a găsit o adresă de e-mail.

„A vrut să vorbească pe FaceTime – cred că a vrut să fie sigur că sunt eu. Următoarea dată când l-am văzut, era în spital, după ce fusese rănit de un mortier. Mi-a arătat o mică bucată de șrapnel de un sfert de inch care i se înfipsese în obraz. O păstrase într-o pungă de plastic.”

Au urmat mai multe discuții.

Gilmour a vorbit ultima dată cu Hlivniuk marți, își aduce aminte.

„A spus că a avut cea mai infernală zi pe care ți-o poți imagina, mergând și adunând cadavre de ucraineni, de copii ucraineni, ajutând la curățenie. Și m-am gândit cum problemele noastre devin atât de patetice și minuscule în contextul a ceea ce făcea el în acea zi.”

Gilmour i-a trimis cântecul și a fost „mulțumit și ușurat când acesta a spus i-a plăcut.

„Mulțumesc, este fabulos. Într-o zi îl vom cânta împreună și vom bea o bere bună după aceea, din partea mea”, i-a transmis Hlivniuk.

Gilmour  zâmbește.

„Da, neapărat trebuie să facem asta”


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol