21 aprilie 2024, 5:51

O pisică a fost eutanasiată după infectarea cu COVID-19. Studiile arată că virusul se transmite de la om la animal

În cadrul unui studiu care a implicat două pisici de rase diferite și din gospodării separate din Marea Britanie, ambele au fost infectate cu Covid-19 și se pare că au contractat virusul Sars-CoV-2 de la proprietarii lor. O pisică a prezentat simptome ușoare înainte de recuperare, dar cealaltă, un Ragdoll în vârstă de patru luni, a avut dificultăți de respirație și a fost eutanasiată, au scris oamenii de știință.

În prezent, nu există dovezi că pisicile sau alte animale domestice pot transmite virusul la oameni sau pot juca un rol semnificativ în răspândirea bolii în rândul oamenilor. Cu toate acestea, oamenii de știință au spus că animalele domestice ar putea acționa ca un „rezervor viral” și va fi „important să monitorizăm” diferite moduri de transmitere, pentru a înțelege mai bine riscurile.

Rezultatele studiului se adaugă corpului de dovezi că oamenii își pot infecta animalele de companie. Proprietarii infectați ar trebui să urmeze sfaturile, acolo unde este posibil, pentru a încerca să se separe de animalele lor atunci când nu se simt bine din punct de vedere clinic.

Rusia a înregistrat în martie primul vaccin Covid-19 pentru animale din lume. Au existat mai multe pisici care au dat rezultate pozitive pentru Covid-19 în întreaga lume, inclusiv în SUA , Hong Kong și Franța. Se știe că alte animale – inclusiv nurci, câini, gorile și tigri – se pot infecta cu virusul.

Proprietarii ar trebui să trateze animalele de companie infectate ca pe oameni în timpul pandemiei, cu limitarea interacțiunii cu persoane din afara gospodăriei și să le includă în măsuri de izolare dacă cineva din gospodărie este bolnav. Atenție, însă: măștile nu trebuie puse pe fața animalelor de companie!


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol