21 iunie 2024, 4:04

Plajă terapeutică inaugurată la Mamaia. Vezi ce facilități include și cum arată unul dintre cele mai reușite proiecte de pe litoral

Veștile bune nu încetează să apară, așa că, Centrul Psihologic Marea Neagră, anunță inaugurarea unei zone de plajă terapeutică.

Plaja va fi pentru toate categoriile de persoane cu dezabilități, se va întinde pe o suprafață de 2.000 de metri pătrați și se află la Mamaia, lângă pilonul vechi al stațiunii. Pe lângă „o plajă senzorială care se adresează celor cinci simţuri umane ce sunt stimulate astfel în mod direct”, aici, la puncte de atracție și încadrează și pădurea de bambus și cortul spiritual.

Sursa: oradeaindirect.ro

Inițiatorul proiectului, Adrian Gemănaru afirmă “Nu este doar o simplă plajă amenajată, este o adevărată creaţie artistică. Întregul concept reprezintă o poveste desenată pe nisip la ţărm de mare. Toate elementele au fost astfel îmbinate încât fiecare persoană sosită aici să simtă bucurie şi linişte”.

Pentru relaxarea turiştilor în prima parte a sectorului de plajă a fost amenajată o adevărată grădină, cu plante specifice zonei de nisip şi plajă, iar cei dornici să pătrundă în interiorul acesteia se pot bucura de o alee senzorială unde pot întâlni texturi diferite: scoarţă de copac, marmură, rumeguş, felii de lemn, cărămizi, etc. De asemenea, pentru a simplifica accesul celor aflați în scaune cu rotile, a fost ansamblată pe nisip, prima rampă de acces pe plajă din România, special pentru scaunele rulante.

Sursa: sanatateabuzoiana.ro

„Este o rampă ce asigura un acces uşor şi o protecţie corespunzătoare a mediului înconjurător, fiind complet diferită de rampele clasice din lemn ce se găsesc pe întreg litoralul”, spun reprezentanţii centrului.

În altă ordine de idei, pentru persoanele cu nevoi speciale care prezintă o desincronizare la nivel senzorial la contactul cu apa au fost achiziţionate din Franţa trei fotolii mobile special construite ce se pot deplasa pe nisip şi, de asemenea, pot pluti pe apa mării.

Sursa: sanatateabuzoiana.ro

Alte locuri puse la dispoziție de inițiatorii proiectului, sunt zona destinată cearceafurilor și pontonul plutitor. Accesul pe plajă și participarea la ateliere este gratuit, potrivit descopera.ro.

„Deşi este un proiect ce se adresează fără discriminare întregii comunităţii, proiectul a fost susţinut financiar de către mine şi de către o mână de prieteni cu ajutorul cărora am adunat suma de 45.000 de euro pentru finanţarea acestui proiect. Este dureros să vezi că statul nu dă o mână de ajutor pentru aceste persoane care au mare nevoie de iubirea şi atenţia noastră, dar totodată sunt extrem de fericit că oamenii au sărit în ajutor, au înţeles importanţa unui astfel de proiect pe plaja din Mamaia şi am putut lansa plaja terapeutică, unică în Europa”, a mai spus psihologul Adrian Gemănaru, preşedintele Centrului Psihologic “Marea Neagră”.

Sursa: sanatateabuzoiana.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol