1 octombrie 2020, 7:20

Planetariu pentru nevăzători: Universul explorat cu ajutorul mâinilor

În Galați are loc vernisajul expoziției permanente „Cerul în mâinile tale II – Planetariu pentru nevăzători”, în coordonarea Compartimentului Planetariu-Observator Astronomic. De miercuri, 29 noiembrie, la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” nevăzătorii și persoanele cu deficiențe de vedere vor putea explora Universul, informează Româniapozitivă.ro.

Sursă imagine: romaniapozitiva.ro

Planetariul pentru nevăzători prezintă două cupole, care proiectează cerul de vară, respectiv cerul de iarnă (un total de 39 de constelaţii). În cadrul expoziţiei, persoanele cu deficiențe de vedere vor avea posibilitatea să-şi imagineze cerul cu ajutorul mânilor, rotindu-se pe un scaun, unde vor pipăi cerul şi constelaţiile de pe cupolă. Aceast exercițiu este însoțit de o descriere audio cu explicaţii ştiinţifice care se pot descărca pe telefonul mobil de pe internet, accesând pagina http://www.planetariupentrunevazatori.crt-ro.com/.

Sursă imagine: estnews.ro

Proiectul cultural „Cerul în mâinile tale II – Planetariu pentru nevăzători” a constat în activitatea de concepere, realizare şi distribuire a şapte Planetarii pentru nevăzători. Prin acestea se promovează patrimoniul cultural imaterial referitor la tradiţiile populare româneşti despre aştri şi constelaţii, într-o formă inovativă, unică în lume, destinată în special persoanelor cu handicap vizual, dar şi publicului larg din România. De acest proiect beneficiază planetarile din Galaţi, Bârlad, Craiova, Constanţa, Bucureşti şi Muzeul de Etnografie al Transilvaniei din Cluj Napoca


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.