Vizitarea spațiilor verzi – grădini publice, parcuri, păduri etc – poate ajuta la combaterea depresiei și a hipertensiunii arteriale. Și nu trebuie neapărat să petreci ore și ore acolo, scrie passionsante.be.
O echipă de cercetători de la Universitatea din Queensland, Australia, confirmă printr-un studiu recent rolul central pe care îl pot juca spațiile verzi din zonele urbane, în ceea ce privește sănătatea publică.
Studiul a implicat adulți de toate vârstele. Rezultatele arată că cei care merg pentru perioade lungi de timp în spațiile verzi urbane au mai puține șanse să prezinte semne de depresie sau de hipertensiune arterială, iar cei care vizitează aceste locuri mai frecvent se alătură unei rețele sociale mai mari și mai strânse.
Acestea sunt observații globale, desigur, calificate de situații individuale care pot fi foarte diferite.
Autorii studiului au evaluat relația ”doză – răspuns” (sau ”doză – efect”) și au indicat faptul că frecventarea spațiilor verzi, timp de cel puțin o jumătate de oră, de două sau trei ori pe săptămână, este însoțită de un beneficiu perceptibil, atât în ceea ce privește depresia, cât și hipertensiunea arterială.
Cu cât plimbările sunt mai lungi și mai frecvente, cu atât sunt mai benefice pentru sănătatea fizică și mentală.
Comentariile sunt oprite pentru acest articol