20 octombrie 2021, 16:49

Poate că ai, dar nu știi de ele. Ce sunt tulburările somatoforme și cum se tratează

Nu vă lăsați păcăliți de termen. Nu este vorba în nici un caz de tulburările se somn. Dar sunt chestiuni de sănătate care vă pot da bătăi de cap. Ce sunt tulburările somatoforme? Vedem mai jos…

Un număr foarte mare dintre cei care ajung la medic pentru diferite afecțiuni fizice descoperă, în urma investigațiilor, că suferă de tulburări somatoforme.

Ce înseamnă mai exact acest lucru, vedem mai jos.

Acestea sunt tulburări funcționale. Precum afecțiunile gastrointestinale, dureri de spate, de cap sau toracice. Ele însă nu se datorează unor boli, ci reprezintă o suferință rezultată dintr-un stres emoțional necunoscut.

Pacienților le este greu să accepte legătura strânsă dintre corp și psihic și aleg să caute diverși medici specialiști pentru a afla cauzele.

Tulburările somatoforme sau psihosomatice înseamnă că tot ceea ce pe anumiți oameni îi afectează fizic se datorează stresului emoțional persistent. Unor situații stresante sau unor experiențe negative.

Pe scurt, această tulburare exprimă stresul emoțional la nivel fizic.

Pentru a putea ameliora toate simptomele legate de această tulburare, pacienții trebuie să găsească diferite metode de relaxare, pe care să le practice în mod regulat. Printre acestea, pot fi alese tehnici de relaxare orientale, ascultarea muzicii sau chiar învățarea folosirii unor instrumente muzicale, ce aduce beneficii pe toate planurile. Toate aceste metode vor duce la scăderea nivelului de stres, ce poate îmbunătăți inclusiv simptomele fizice.

Ce este și care sunt simptomele tulburării somatoforme?

Tulburarea somatoformă este denumirea acelor boli sau afecțiuni pentru care nu există nici o cauză organică sau, chiar dacă există, aceasta nu explică adecvat simptomele.

Deși nu există o delimitare strictă între bolile fizice și tulburările somatoforme, este un fapt cunoscut acela că factorii mentali joacă un rol esențial în aproape orice boală.

Printre cele mai specifice simptome ale unei tulburări somatoforme se numără:

Cefaleea și migrena

Dureri de spate nespecifice

Afecțiuni ale tractului gastrointestinal (greață, balonare, diaree, constipație, flatulență, etc)

Dureri în piept, senzații de presiune sau palpitații

Probleme de respirație

Tulburări ale somnului

Sindrom de oboseală cronică

Tulburări disociative (tulburări de memorie, plictiseală, concentrație slabă).

Ce sunt tulburările somatoforme. Care sunt cauzele?

Primele simptome ale acestor tulburări psihosomatice devin vizibile încă înaintea vârstei de 20 de ani, iar numărul celor afectați a crescut destul de mult în ultimii ani.

Majoritatea pacienților care ajung la medic consideră că simptomele au o natură organică, dar în acest caz, apariția și persistența bolilor se află în zona emoțională.

Experții consideră că unele dintre cauzele acestor manifestări se datorează următorilor factori de stres:

Probleme în relația de cuplu

Stres la locul de muncă

Îngrijorări emoționale (probleme financiare, pierderea locului de muncă, condiții nefavorabile de locuit)

Traume în copilărie

Anumite tipuri de personalitate.

Nu există o terapie standard pentru tulburarea psihosomatică și, în funcție de afecțiuni, se iau anumite măsuri adecvate, cele mai frecvente fiind medicamentele, anumite proceduri terapeutice sau tehnici de relaxare.

De asemenea, îngrijirea de sine este foarte importantă. Iar acest lucru înseamnă că trebuie alese acele activități care relaxează sau acordarea timpului necesar pentru a face lucruri benefice pentru propria persoană. Căci dacă un om este fericit, asta se va vedea în suflet și în corp.

Este recomandată, în aceeași măsură, programarea zilnică a minții în ”pozitiv”. Căci sentimentele și gândurile pozitive promovează o stare de bunăstare și au o mare putere de vindecare asupra psihicului și corpului.

Prin urmare, cu cât o tulburare de acest fel este diagnosticată mai devreme, cu atât poate fi aleasă metoda de terapie adecvată și există șanse mai mari de recuperare. Prin urmare, dacă te afli printre cei care prezintă simptomele acestei afecțiuni, este esențial să descoperi factorii de stres și să-i elimini, pentru a te putea bucura de o viață sănătoasă!

Citește și:

S-a deslușit misterul: De ce cățeii pot reține doar câteva cuvinte


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.