6 mai 2024, 9:54

Polarizarea gândirii: Cum alimentează această eroare cognitivă negarea crizei climatice

Oamenii care neagă existența crizei climatice găsesc în continuu modalități de a respinge cercetările privind încălzirea globală, în ciuda dovezilor copleșitoare. O examinare a argumentelor formulate de cei care neagă schimbările climatice relevă o eroare de cognitivă cunoscută sub numele de gândire în alb și negru, gândire dihotomică sau gândire de tip totul sau nimic, scrie The Conversation.

În multe domenii ale vieții, gândirea dihotomică are o funcție utilă, aceea de a simplifica lumea înconjurătoare pentru a o înțelege mai ușor.

Alegerile binare sunt mai ușor de gestionat, deoarece există doar două posibilități de luat în considerare. Când oamenii se confruntă cu un spectru de posibilități și nuanțe, trebuie să depună mai mult efort mental. Dar când acel spectru este polarizat în perechi de contrarii, alegerile sunt clare și dramatice.

Un exemplu foarte relevant în acest sens este cel al consensului științific covârșitor asupra existenței fenomenului încălzirii globale.

analiză din 2021 a numeroaselor lucrări științifice și conferințe despre clima a concluzionat că peste 99% dintre studii au ajuns la concluzia că arderea combustibililor fosili duce la încălzirea planetei.

Cu toate acestea, în cazul gândirii de tip totul sau nimic, un procent de 99% nu este suficient de bun.

Pentru un astfel de raționament e de ajuns să existe chiar și un singur om de știință, cu o opinie contrară, pentru a cataloga ideea încălzirii globale cauzate de activitatea umană drept controversată sau chiar falsă (o „mascaradă”).


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol