31 august 2023, 18:49

Poluarea aerului este cea mai mare amenințare globală la adresa sănătății umane

Poluarea aerului este mai periculoasă pentru sănătatea omului mediu de pe planeta Pământ decât fumatul sau alcoolul, amenințarea înrăutățindu-se an de an, scrie France 24.

Cu toate acestea, nivelul de finanțare rezervat pentru a face față acestei provocări este doar o mică fracțiune din suma alocată pentru combaterea bolilor infecțioase, a arătat cercetarea realizată de Institutul de Politici Energetice de la Universitatea din Chicago (EPIC).

Raport anual. Ce ziceți de 2 ani în plus de viață?

Raportul său anual Air Quality Life Index (AQLI) a arătat că poluarea aerului cu particule fine – care provine din emisiile vehiculelor și industriale, incendii de vegetație și altele – rămâne „cea mai mare amenințare externă la adresa sănătății publice”.

Dacă lumea ar trebui să reducă permanent acești poluanți pentru a respecta limita orientativă a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), o persoană medie ar adăuga 2,3 ani la speranța de viață, potrivit datelor, care au ca termen limită anul 2021.

Particulele fine sunt legate de bolile pulmonare, bolile de inimă, accidentele vasculare cerebrale și cancerul.

Prin comparație, consumul de tutun reduce speranța de viață la nivel mondial cu 2,2 ani, în timp ce malnutriția infantilă și maternă este responsabilă de o reducere de 1,6 ani.

Asia și Africa suportă cea mai mare povară, dar au unele dintre cele mai slabe infrastructuri pentru a furniza cetățenilor date exacte și în timp util. De asemenea, acestea primesc “felii” mici dintr-o plăcintă filantropică globală déjà… mult prea mică.

Vreți să știți cât? De exemplu, întregul continent african primește mai puțin de 300.000 de dolari pentru combaterea poluării aerului.

„Există o profundă neconcordanță între zonele în care poluarea aerului este cea mai gravă și cele în care noi, la nivel colectiv și global, alocăm resurse pentru a rezolva problema”, a declarat pentru AFP Christa Hasenkopf, director al programelor privind calitatea aerului la EPIC.

Mai teribilă decât SIDA

În timp ce există un parteneriat internațional de finanțare numit Fondul Global care deblochează anual 4 miliarde de dolari pentru HIV/SIDA, malarie și tuberculoză, nu există un echivalent pentru poluarea aerului.

„Cu toate acestea, poluarea aerului răpește mai mulți ani din viața unei persoane medii în RDC (Republica Democratică Congo) și Camerun decât HIV/SIDA, malaria și alte amenințări la adresa sănătății”, se arată în raport.

Clasament

La nivel mondial, Asia de Sud este regiunea cea mai afectată. Bangladesh, India, Nepal și Pakistan sunt, în ordine, primele patru țări cele mai poluate în ceea ce privește mediile anualizate, ponderate în funcție de populație, ale particulelor fine, care sunt detectate de sateliți și definite ca particule cu un diametru de 2,5 microni sau mai mic (PM2,5).

Concentrațiile de poluare a aerului sunt apoi introduse în sistemul de măsurare AQLI, care calculează impactul acestora asupra speranței de viață, pe baza unor metode revizuite de colegi.

Locuitorii din Bangladesh, unde nivelurile medii de PM2,5 erau de 74 micrograme pe metru cub, ar câștiga 6,8 ani de viață dacă acestea ar fi aduse la nivelul de 5 micrograme pe metru cub, conform recomandărilor OMS.

Între timp, Delhi, capitala Indiei, este „cel mai poluat megaoraș din lume”, cu o medie anuală de poluare cu particule de 126,5 micrograme pe metru cub.

Progrese semnificative în China. Chiar și în SUA

China, pe de altă parte, „a avut progrese remarcabile în ceea ce privește războiul său împotriva poluării aerului”, care a început în 2014, a declarat Hasenkopf.

Poluarea sa atmosferică a scăzut cu 42,3 la sută între 2013 și 2021. Dacă îmbunătățirile se mențin, cetățeanul chinez mediu va putea trăi cu 2,2 ani mai mult.

În Statele Unite, acțiuni legislative precum Clean Air Act au contribuit la reducerea poluării cu 64,9% din 1970, ajutându-i pe americani să câștige 1,4 ani de speranță de viață.

Noile amenințări – incendiile de vegetație

Însă amenințarea tot mai mare a incendiilor de vegetație – legată de temperaturile mai ridicate și de condițiile mai uscate cauzate de schimbările climatice – provoacă creșteri ale poluării din vestul Statelor Unite până în America Latină și Asia de Sud-Est.

De exemplu, în sezonul istoric al incendiilor de vegetație din California din 2021, în comitatul Plumas s-a înregistrat o concentrație medie de particule fine de peste cinci ori mai mare decât cea recomandată de OMS.

Povestea îmbunătățirii poluării aerului în America de Nord în ultimele decenii este similară cu cea a Europei, dar rămân diferențe puternice între Europa de Vest și Europa de Est, Bosnia fiind cea mai poluată țară de pe continent.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol