13 septembrie 2023, 13:07

UPDATE. Posibile bucăți de dronă căzute în județul Tulcea, noaptea trecută. Un elicopter al Armatei a găsit fragmente

UPDATE ora 13:00

Un elicopter al Armatei Române a găsit fragmente ce ar putea proveni de la o dronă, în județul Tulcea, posibil în urma atacurilor de azi-noapte, asupra porturilor ucrainene de la Dunăre. Este al treilea incident de acest fel din ultima perioadă.

Ministerul Apărării anunță că a identificat “elemente ale unei posibile drone”, în zona localităților Nufărul și Victoria. Comunicatul integral emis de Ministerul Apărării:

Echipajul unui elicopter IAR 330 Puma al Forțelor Aeriene Române, din Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu, a identificat miercuri, 13 septembrie, în jurul orei 11.30, în zona localităților Nufărul și Victoria, din județul Tulcea, fragmente care ar fi putut proveni de la o dronă, dispersate pe o suprafață de câteva zeci de metri.

Conform procedurilor, un alt elicopter al  Forțelor Aeriene Române, din Baza 90 Transport Aerian de la Otopeni, a fost trimis în zonă cu o echipă specializată la bord,  pentru a efectua cercetări preliminare în teren și ridicarea de probe pentru efectuarea expertizărilor.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Ministerul Apărării Naționale (MApN) confirmă că au existat apeluri la 112 privind posibile bucăți de dronă căzute în Tulcea, noaptea trecută, în urma atacului rusesc asupra porturilor ucrainene.

Purtătorul de cuvânt al MApN a explicat că grupuri de drone rusești au fost detectate în timp ce se îndreptau spre porturile ucrainene, după miezul nopții. În acel moment, “ministerul a notificat IGSU cu privire la zonele specifice din județele Tulcea și Galați, aflate în vecinătatea infrastructurilor, cu potențialul de a fi afectate de riscuri”, explică oficialul.

“Ca urmare a evoluției situației și în baza informațiilor primite de la ISU Tulcea, cu privire la sesizări telefonice prin serviciul 112 despre posibile cazuri de impact de dronă într-un sector cuprins între localitățile Nufăru, Malcoci și Valea Nucarilor, județul Tulcea, echipe ale MApN, în cooperare cu forțe și mijloace din alte instituții ale Sistemului naţional de apărare, ordine publică şi siguranță naţională, investighează aceste situații”, transmite Ministerul Apărării separat, într-un comunicat de presă.

Forțele Armate precizează că vor continua cercetările în zonele în care pot să apară riscuri ca urmare a acestei situații. “Ministerul Apărării Naționale condamnă cu fermitate atacurile executate de Federația Rusă împotriva unor obiective și elemente de infrastructură civilă din porturile ucrainene de la Dunăre. Aceste atacuri sunt nejustificate și în gravă contradicție cu regulile dreptului internațional umanitar”, arată ministerul.

Reamintim, noaptea trecută a avut loc un atac ucrainean cu rachete și drone navale asupra portului Sevastopol din Crimeea. La rândul ei, Rusia a atacat din nou porturile dunărene de pe granița cu România.

CITIȚI ȘI:

Armata a început să instaleze adăposturi de protecție din beton pentru populația din localitatea Plauru


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol