10 octombrie 2024, 20:46

Povestea apariției primului tonomat din lume

Astăzi, pasionații de muzică celebrează apariția primului tonomat cu fise din lume, instalat în clubul Palais Royale Saloon din San Francisco.

Prima mașinărie de acest gen a fost realizată de Louis T. Glass, proprietarul companiei Pacific Phonograph. Acesta a avut o idee nebunească pe care a pus-o și în practică. S-a gândit că un aparat care îi poate încânta pe clienții clubului cu șlagărele vremii, contra cost, ar putea fi foarte amuzant și profitabil, conform Wired.com.

Strămoșul tonomatelor era de fapt un fonograf electric Edison, cu cilindru, căruia i-au fost atașate inițial patru tuburi prin care ascultătorii puteau auzi muzica produsă de aparat, numai după ce introduceau fiecare câte o fisă.

Aparatul putea reproduce o singură melodie, iar pentru a asculta o nouă piesă doritorii erau nevoiți să aștepte câteva zile, până când proprietarul schimba cilindrul fonografului, considerând că cel vechi este demodat. Acesta a fost numit ințial „nickel-in-the-slot player”, pentru că melodiile puteau fi ascultate numai după introducerea unei monede (nickel) în fanta aparatului (slot).

Mai târziu, tonomatele au ajuns sa fie cunoscute sub denumirea de „juke-box”, ce făcea referire la celebrele „juke joints”, baruri rău famate în care erau ascultate noile genuri de muzică country, blues și jazz, ce nu erau difuzate la radio. Ascultătorii erau nevoiți să se adune in jurul aparatului si sa-si asculte melodiile preferate cu ajutorul unor stetoscoape deoarece nu existau amplificatori la acea vreme.

Deși noua distracție a americanilor nu era tocmai ieftină, tonomatul din San Francisco a reușit să adune peste 1.000 de dolari în primele 6 luni de funcționare, fapt ce atestă că tonomatul a fost extrem de apreciat de iubitorii muzicii. Tonomatul Wurlitzer Bubbler este considerat un adevarat simbol al anilor dominati de muzica rock n’ roll si unul din cele mai populare juke-box-uri din lume, conform ziare.com.

Sursa pinterest.com


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol