În urmă cu 24 de ani, alpinistul Constantin Lăcătușu devenea primul român care a atins vârful Everest. A fost una dintre cele mai grele expediții ale alpinistului, care a rămas în istorie pentru că a reușit să ridice tricolorul pe Acoperişul Lumii (8848 m).
În prezent, celebrul alpinist este preşedintele Clubului Montan Român și reușește să inspire sute de tineri, pe care îi ajută să își depășească la rândul lor propriile limite.
Palmares alpin internațional
Constantin Lăcătușu este românul cu cele mai multe asceniuni pe munte, iar palmaresul acestuia este de-a dreptul impresionant. Are peste 30 de expediții externe, majoritatea lor în premieră românească, alte câteva premiere mondiale și peste zece escaladări în Himalaya.
Mai mult decât atât, a mai participat la expediții în urma cărora a atins vârfuri montane importante din întreaga lume, precum Elbrus, Caucaz, Karakorum. În anul 1992, a participat la o expediție în munții Himalaya, escaladând Broad Peak (8.047 m), al treilea vârf ca înălţime din lume.
„În primăvara anului 1994 a luat parte la expediţia «Everest ’94’», fiind primul român care a «atacat» Everestul, atingând altitudinea de 8.100 m pe o rută nouă, pe faţa nord-nord-estică din Tibet, întrerupându-şi ascensiunea pentru a salva viaţa unui coleg canadian” potrivit Agerpres.
Ascensiunea celor „7 vârfuri”
Pasiunea și determinarea l-au transformat pe Ticu Lăcătușu în singurul român care a reușit să urce pe cele mai înalte culmi ale lumii. Acesta a reușit să comlpeteze lista lui Messner (lista Carstensz) în opt ani şi 166 de zile: „iunie 1990 – Elbrus (5.642 m); 4 februarie 1995 – Kilimanjaro (5.895 m), ruta Marangu; 17 mai 1995 – Everest (8.848 m), premieră românească, ruta Pasul de Nord – creasta nordică – creasta nord-estică; 16 februarie 1996 – Aconcagua ( 6.962 m); 4 iunie 1997 – McKinley (Denali) (6.194 m) – prima ascensiune a unei echipe româneşti, ruta West Butress; 25 aprilie 2000 – Puncak Jaya (Piramida Carstensz) (4.884 m) – premieră românească, ruta Messner (creasta estică); 10 decembrie 2001 – Masivul Vinson (4.897 m)”, potrivit Agerpres.
Premii și distincții
Pentru că a văzut atât de multe peisaje fascinante și a auzit atât de multe povești pline de înțelesuri, Constantin Lăcătușu a decis prezinte oamenilor lumea prin proprii lui ochi, așa că a ajuns să fie și realizator de documentare. Filmele lui au fost realizate în toată lumea fiind și premiate mare parte din ele.
Astfel că, în anul 1994, a fost distins cu „Trofeul Fair Play”, acordat de Comitetul Olimpic Român pentru acţiunea de salvare din Everest, iar în 1999 a primit marele premiu ”Cel mai bun sportiv al anului”.
A fost distins şi cu premii de televiziune, în calitate de cameraman: Premiul APTR pentru film-document (”Alison Hargreaves – Regina Everestului” (1996), Marele Premiu la Gala APTR pentru documentarul ”Alaska – Ultima Frontieră” şi Premiul APTR pentru documentar etnografic („Ţara Şerpaşilor – Lumea de dincolo de nori”), potrivit Agerpres.
Sursă Cover Foto: stiri.tvr.ro
Comentariile sunt oprite pentru acest articol