24 februarie 2020, 8:55

Povestea primului român recompensat cu distincția „Cetățean Bun” în capitala Irlandei

Marius Maroşan, un român care a plecat în Irlanda pentru o scurtă vacanţă, devine primul român care candidează la alegerile din Irlanda şi singurul care a fost răsplătit cu distincția „Good Citizen”, pentru implicarea în comunitatea locală.

Marius Maroşan are 36 de ani, provine din Sighetu Marmaţiei şi a fost consultant financiar în Cluj-Napoca pentru o companie de asigurări până în 2008, când a ajuns în Irlanda, în concediu. A plecat pentru două săptămâni şi a rămas în Dublin, oraş care a devenit casa lui şi în care şi-a întemeiat o familie cu Carmen, având împreună trei copii.

 „Cel mai mult mi-a plăcut în Irlanda oportunitatea de a călători foarte des. Sunt foarte pasionat de călătorii, istorie, cultură şi tradiţii culinare, iar locuind aici am avut posibilitatea financiară de a vizita aproape toată Europa. În plus, un lucru pe care nu-l poţi cumpăra şi de care am avut parte în Irlanda este demnitatea, demnitate pe care simţi că o pierzi când ajungi în România„, a declarat Marius Maroşan, conform romaniaexpress.com

Într-o zi din anul 2016 se va număra printre cele nouă persoane cărora primarul Dublinului şi Consiliul Local le-a acordat titlul „Good Citizen”, pentru implicarea constantă în activităţile comunității. Dintre cele nouă persoane care au avut onoarea să primească acest titlu el a fost singurul cetăţean străin, restul fiind irlandezi.

Sursa www.axanews.ro

Anul acesta Marius s-a hotărât că vrea să se implice și mai mult în programele de dezvoltare. Din postura de consilier local ar putea fi de un şi mai mare folos oamenilor şi în mod deosebit comunităţii româneşti. Câţiva irlandezi i-au propus să-şi depună candidatura pentru alegerile locale din Irlanda, iar el a optat pentru varianta candidaturii independente, chiar dacă era conştient că a-ţi face singur campanie electorală poate fi dificl.

„În calitate de independent e mult mai greu, având în vedere că nu pot conta cu fondurile cu care contează ceilalţi candidaţi din partea partidelor politice şi, prin urmare, spre deosebire de contracandidaţii mei posibilităţile de a mă promova se reduc”, afirmă Maroşan, care recunoaşte că pentru a ţine piept cheltuielilor din campania electorală s-a văzut împins inclusiv să scoată din casă diverse obiecte pe care ulterior să le pună la licitaţie.

Despre noul cămin, românul are doar cuvinte de laudă. „Irlanda este pentru mine a doua casa. O ţară în care eşti apreciat cu adevărat pentru ceea ce faci. O ţară în care o idee bună este îmbrăţişată indeferent de la cine vine şi nu eşti marginalizat doar pentru că nu faci parte dintr-un partid sau altul. Pentru că imi place istoria, am studiat puţin şi trecutul Irlandei, iar tot ce am învaţat despre trecutul tumultuos al irlandezilor m-a făcut să am un respect deosebit pentru ei şi să apreciez multe lucruri si tradiţii”, spune Marius Maroşan.

FOTO cover romaniaexpres.com


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.