12 august 2020, 12:42

Povestea restaurantului rotativ din Brăila

În anii 80 la Brăila a funcționat un restaurant unic pentru România. Acesta era situat pe o platformă rotativă la circa 30 de metri înălțime. Cei care ieșeau aici la masă puteau să admire o panoramică deosebită a Brăilei, aceasta se schimba în schimb de la primul fel de mâncare și până la desert.

Sursă foto: informare.ro

Acest obiectiv foarte îndrăgit de brăileni era amenajat chiar în vârful fostului castel de apă al orașului. A fost inaugurat în anul 1912 în Grădina Publică din centru vechi al orașului, fiind inițial destinat doar alimentării cu apă.

Deoarece în anii 80 Brăila utiliza o altă rețea de apă ( formată din pompe de mare putere ), fostul castel a devenit restaurant panoramic sub coordonarea Cooperației de Consum.

Cel mai frumos peisaj era observat atunci când platforma ajungea fix în dreptul Dunării. Această cabină deosebită a fost construită sub stricta observație a lui Nicolae Gazea. Executarea părții de sus a fost posibilă în cadrul Uzinei de Utilaj Greu „Progresul”, locul de producție pentru excavatoarele românești.

De numele inginerului care s-a ocupat de clădire sunt legate mai multe invenții inovatoare. Acesta a murit la vârsta de 82 de ani, iar fiul său Constantin Gazea ( tot inginer ) spunea despre lucrarea tatălui său că era într-adevăr inovatoare, dar nu complicată. „Avea nevoie de un motor de doar 5 kilowaţi ca să facă o mişcare de 360 de grade în circa 60 de minute.”

Sursă foto: Adevărul.ro

 

Interesant este faptul că sistemul de role era puțin conic și asta îi permitea platformei să se miște fără oprire într-un mod foarte imperceptibil. „Un pahar de apă putea sta pe masă plin fără să se verse”, spune fiul inginerului Gazea.

Din păcate în prezent clădirea se degradează tot mai mult de la o zi la alta. Funcționarii publici din Brăila vin în schimb cu garanția faptului că în scurt timp clădirea intră într-un amplu proces de reabilitare și urmează să se amenajeze un mic observator astronomic. Chiar dacă s-au alocat 4,6 milioane de lei pentru reabilitare nu există nicio firmă care să pară interesată de preluarea contractului.

Sursă foto: tumblr.com


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.