3 martie 2024, 7:06

Povești de pe Facebook: Ivanka

Ivanka avea 10 ani și un telefon roșu. Până când au venit rușii…

Fata frumoasă din fotografie se numește Ivanka și are 10 ani. Ea ține în mâini un telefon, care i-a fost luat atunci când rușii au venit să ocupe localitatea ei natală Trostianeț din regiunea Sumî.

Unitatea de informații 93 a brigăzii Kholodnii Iar a desfășurat o operațiune spre est de acest oraș. “Un șofer-mecanic din divizia Kantemiriv a forțelor armate ruse a fost capturat de băieții noștri. În momentul reținerii prizonierului, a fost găsit asupra lui un telefon mobil roșu, precum și un powerbank cu strasuri. La început, ocupantul a mințit că acestea sunt lucrurile lui”, povestește un reprezentant al unității.

Telefonul mobil avea o cartelă a unuia dintre operatorii ruși. Iar de pe acest telefon se efectuau deja apeluri către Rusia. Totuși, în lista de contacte existau și numere ucrainene, precum „tati” și „mami”. Militarii ucraineni a început să sune la aceste numere. S-a dovedit că telefonul îi aparținea Ivankăi.

Ne-au cerut toate telefoanele

Mama Ivankăi își amintește: „Pe 15 martie, am luat întreaga familie și am încercat să ies prin coridorul de evacuare din Trostianeț. În timp ce stăteam în coloana de evacuare, un militar s-a apropiat și a spus să dăm toate telefoanele. Am răspuns că le avem pe toate descărcate, dar a insistat. Am scos toate mesajele de pe telefoane, pentru a nu da informații inamicului. La ieșirea din oraș, la blocaj, militarii ruși au mers cu o cutie de carton și au luat telefoanele de la toți cei care ieșeau din oraș, amenințând că vor trage. Au strigat și ne-au intimidat. Pretextau că i-am fi filmat.

Au trecut vreo trei zile, când niște bărbați m-au sunat pe numărul meu și m-au întrebat: tu ești mami? Am răspuns cu – da. Dmitro de la brigada 93 mi-a povestit că au găsit un telefon la un prizonier militar rus. Ne-au întrebat dacă suntem în viață.

Eram atât de emoționată încât nu am crezut de la început, am crezut că este o glumă. Ivanka a plâns mult pentru că i-a fost luat telefonul. Și chiar dacă soțul meu le-a spus băieților să păstreze telefonul pentru ei, ei tot ni l-au trimis prin curier acolo unde eram”.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol