20 aprilie 2024, 5:06

PREA TÂRZIU. Europa, nepregătită în fața crizei climatice. Defrișările, bomboana pe colivă

Inundații, alunecări de teren, secete. În ultimul an, Italia a fost afectată de toate, cu consecințe catastrofale. Săptămâna aceasta, unele zone din regiunea Emilia-Romagna din nordul Italiei au fost afectate de ploi abundente, cantitatea de apă înregistrată măsurând jumătate din media anuală de precipitații, în doar 36 de ore. Râurile au ieșit din matcă, mii de hectare de terenuri agricole au fost distruse, iar aproximativ 20.000 de persoane au rămas fără adăpost. Experții spun că sunt cele mai grave inundații din ultimul secol.

Este doar cel mai recent dezastru meteorologic care a lovit țara.

În urmă cu șase luni, 12 persoane au murit pe insula Ischia, în sudul țării, într-o alunecare de teren provocată de ploile torențiale, iar anul trecut, în iulie, din cauza unui val de căldură, țara a trecut prin una dintre cele mai grave secete din ultimii 70 de ani.

O analiză The Guardian arată că, în Europa, pe măsură ce concentrațiile atmosferice de dioxid de carbon cresc, se înmulțesc și fenomenele meteorologice extreme. Prin urmare, țări precum Franța și Spania au fost afectate de secete, în timp ce anul trecut, un val de căldură puternic a traversat întreg continentul.

O țară foarte vulnerabilă, pe care nu o ajută geografia

Experții spun că geografia Italiei o face deosebit de vulnerabilă la dezastrele climatice: geologia sa variată o face predispusă la inundații și alunecări de teren, în timp ce mările care se încălzesc rapid de fiecare parte o fac vulnerabilă la furtuni din ce în ce mai puternice, pe fondul temperaturilor în creștere.

Linia de front a crizei climatice s-a aflat până acum în sudul global, ceea ce a dus la refrenul adesea repetat conform căruia cei mai puțin responsabili de criza climatică se confruntă cu cele mai grave efecte. Dar pentru Italia acum, și probabil în curând pentru restul Europei, inamicul este la porți.

Fenomenele meteorologie extreme înregistrate vara trecută, inclusiv tornade, grindină uriașă și fulgere, au fost de cinci ori mai puternice decât cele înregistrate în urmă cu zece ani. Seceta severă de anul trecut a provocat o scădere de până la 45% a randamentului culturilor.

Grupul de protecție a mediului WWF Italia a declarat că tăierea pădurilor care absorb apa și a vegetației de pe malurile râurilor din Emilia-Romagna a amplificat dezastrul din această săptămână. Experții spun că acesta este rezultatul anilor de construcții adesea nereglementate și al agriculturii la scară industrială.

Criza climatică se află, acum, la “porțile” Europei, avertizează experții. În luna august a anului trecut, o stație meteorologică de lângă Siracusa, în sudul insulei Sicilia, a înregistrat o temperatură de 48,8°C, considerată a fi cea mai ridicată temperatură măsurată vreodată în Europa.

În timp ce lumea duce o bătălie pierdută pentru a menține creșterea temperaturilor medii globale sub pragul de 1,5 grade Celsius, în Italia, temperaturile medii din ultimul deceniu sunt deja cu 2,1 grade mai mari decât în perioada preindustrială.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol