1 martie 2024, 16:19

Predicții sumbre. Unul din doi locuitori ai planetei va suferi de tulburări psihice de-a lungul vieții

Un nou studiu global a scos la iveală că una din două persoane va fi diagnosticată cu cel puțin o tulburare din sfera sănătății mintale până vârsta de 75 de ani.

Având în vedere că multe dintre aceste tulburări mintale apar prima dată în copilărie sau la începutul vieții adulte, cercetătorii spun că rezultatele studiului lor subliniază importanța unor intervenții precoce, special concepute pentru persoanele la risc, scrie New Atlas.

Acest studiu nou, condus de cercetătorii de la University of Queensland și cei de la Harvard Medical School, a analizat datele de la 156.331 de respondenți, colectate de la 32 de țări membre ale Organizației Mondiale a Sănătății – dintr-un sondaj amplu ce a avut loc între 2001 și 2022.

Apoi a fost utilizat un interviu psihiatric structurat, de diagnostic, pentru a evalua vârsta de debut, prevalența de-a lungul vieții și riscul de a dezvolta 13 tulburări mintale incluse în DSM-4 (a patra ediție a manualului oficial de diagnostic al Asociației Americane de Psihiatrie), până la vârsta de 75 de ani.

Tulburările incluse au fost: agorafobia, anxietatea generalizată, sindromul de stres posttraumatic, fobia socială, fobia specifică, tulburarea depresivă majoră, tulburarea bipolară, consumul abuziv de alcool, dependența de alcool, abuzul de medicamente, dependența de medicamente, ADHD și  tulburarea explozivă intermitentă.

Rezultatele au demonstrat o mare prevalență a acestor tulburări din sfera sănătății mintale, aproximativ 50% din populație ar urma să dezvolte cel puțin o astfel de tulburare până la vârsta de 75 de ani.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol