18 septembrie 2020, 16:37

Pregătiri pentru un moment istoric: o nouă eră spațială ar putea începe miercuri. URMĂRIȚI LIVE

O nouă eră spaţială ar trebui să înceapă miercuri, odată cu lansarea pe orbită a doi astronauţi de la NASA la bordul unei capsule construite de compania SpaceX, o capacitate deţinută mult timp în regim de monopol de un grup extrem de restrâns de ţări şi de care administraţia americană a fost privată în ultimii nouă ani.

Lansarea

Lansarea rămâne programată pentru miercuri la ora locală 16:33 (20:33 GMT) de la rampa 39A, aceeaşi de pe care au plecat în spaţiu Neil Armstrong şi colegii lui din misiunile Apollo.

O rachetă din gama Falcon 9 construită de SpaceX, ce va purta noua capsulă Crew Dragon, va fi lansată spre Staţia Spaţială Internaţională (ISS).

Urmăriți LIVE

Dacă totul va fi bine din punct de vedere meteorologic, veți putea asista la acest moment istoric urmărind LIVE transmisiunea mijlocită de NASA.

Dacă problemele meteo vor împiedica lansarea, reprezentanţii agenţiei spaţiale americane (NASA) şi ai companiei SpaceX se vor reuni miercuri pentru a decide o eventuală amânare pentru sâmbătă – următoarea fereastră posibilă de lansare, scrie agerpres.ro.

UPDATE ȘTIRE DE ULTIMĂ ORĂ DE LA NASA

Din cauza condițiilor meteo nefavorabile, NASA a fost nevoită să amâne lansarea. Data cea mai probabilă este sâmbătă, așa cum se anticipa. Lansarea a fost amânată cu circa 15 minute înaintea momentului anunțat. Sâmbătă, ea ar putea avea loc la ora 22:22, ora României. Iată anunțul făcut de NASA pe Twitter:

Astronauții

Bob Behnken şi Doug Hurley, cei doi astronauţi aleşi de NASA pentru această misiune cu rol demonstrativ, se află în carantină de două săptămâni. Dar, în pofida izolării celor doi astronauţi, misiunea lor a fost menţinută în calendarul NASA.

Space Exploration Technologies Corp, creată cu obiectivul de a schimba regulile jocului din industria aerospaţială, a câştigat treptat încrederea celei mai mari agenţii spaţiale de pe planeta noastră.

Despre SpaceX

SpaceX a devenit în 2012 prima companie privată care a reuşit să conecteze o capsulă de tip cargo la ISS, pe care o realimentează de atunci cu regularitate.

Doi ani mai târziu, NASA a semnat un nou contract cu SpaceX pentru următoarea etapă a colaborării lor: SpaceX să trimită astronauţi americani la bordul ISS, „încă din 2017”, după ce va adapta capsula Dragon.

Agenţia spaţială americană a plătit peste 3 miliarde de dolari pentru ca SpaceX să conceapă, să construiască, să testeze şi să administreze noua sa capsulă spaţială, reutilizabilă, pentru şase zboruri spre şi dinspre ISS.

Dezvoltarea noii capsule a înregistrat întârzieri, a fost marcată de explozii şi de probleme tehnice la nivelul paraşutelor cu rol de frânare, însă SpaceX a reuşit să întreacă Boeing, o companie plătită la rândul ei de NASA pentru a fabrica o capsulă spaţială (Starliner), care nu este încă pregătită pentru a transporta astronauţi la bordul ISS.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.