26 aprilie 2024, 14:55

Pregătiți ghetuțele! Ce fac românii în Ajun de Moș Nicolae

Noaptea de 5 decembrie este aşteptată cu emoţie de toţi copiii.

În fiecare an pe 6 decembrie se sărbătorește Sfântul Nicolae, iar copiii cuminți găsesc daruri în ghetuțe. Asta după ce își curăță cizmulițele, le lasă aproape de ușă sau de fereastră.

Conform tradiţiei, cei cuminţi primesc de la Moş dulciuri, iar cei neascultători, o nuieluşă. Spre deosebire de Moș Crăciun, Moș Nicolae nu se arată niciodată.

Ce nu știai de tradițiile Sfântului Nicolae

În popor se spune că în ajun de Sf. Nicolae este bine să pregătești bunătățile culinare pe care le vei servi a doua zi, căci pe 6 decembrie nu se coace, nu se spală și nu este bine să muncești. Pe 5 decembrie este bine să împodobești casa cu crenguțe de brad, căci se spune că aceste crenguțe atrag norocul mai ales dacă le pui în preajma ghetelor unde Moșul va pune cadourile, informează stirimondene.fanatik.ro.

În unele zone din țară, în ziua Sfântului Nicolae, românii pornesc la colindat. Feciorii se grupează în cete și merg să aleagă gazda unde vor începe repetițiile pentru colindele de Crăciun și de Anul Nou.

Cum este cunoscut în alte țări

În Germania acesta era cunoscut sub numele de Nikolaus, în Belgia și Țările de jos era cunoscut drept Sinterklaas, iar în Luxemburg era cunoscut ca Kleeschen, arată bunadimineata.ro.

La mulți ani!

În România sunt aproximativ 800.000 de oameni poartă numele Nicolae, arată statisticile Direcției pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date din cadrul MAI. Din aceștia, aproximativ 520.000 sunt bărbați, în timp ce peste 280.000 sunt femei. Cel mai populare nume sunt Nicolae sau Nicoleta, fiind urmate de Nicola, Nikola, Nicolina, Niculița, Neculița, Nicole, Niculai, Neculai, Niculae sau Nicu, transmite libertatea.ro.

sursa foto: obiectiv.info


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol