12 decembrie 2023, 15:01

Premiera absolută a lucrării Ludus modalis III de SABIN PĂUTZA

Dirijorul GHEORGHE COSTIN, căruia în urmă cu mai mulți ani i-a fost înmânată bagheta lui Ionel Perlea – primită de acesta de la însuși celebrul dirijor Arturo Toscanini – va dirija, miercuri, 29 noiembrie 2023     (de la 19.00), la Sala Radio, premiera absolută a lucrării Ludus modalis III, simfonie de cameră în trei părţi, semnată de compozitorul român contemporan SABIN PĂUTZA. Lucrarea are trei părți și face parte din seria Jocuri, inspirată de ritmuri specifice folclorului românesc.

Cine e Sabin Păutza

Sabin Păutza a cucerit lumea prin muzica sa, fiind un recunoscut compozitor, dirijor și, mai întâi de toate, profesor universitar. A concertat în săli prestigioase din S.U.A, Europa și Australia, precum „Carnegie Hall” din New York, „Santa Cecilia” din Roma, „Chopin” din Varșovia, „Philharmonic Hall” din Sydney. Astfel, activitatea internațională de compozitor și dirijor i-a adus în 1995 titlul onorific de doctor, acordat de Institutul pentru Cercetări Aplicate din Londra.

Evenimentul prezentat de ORCHESTRA DE CAMERĂ RADIO se va bucura și de prezența violoncelistului RĂZVAN SUMA, cunoscut publicului din România grație turneelor sale naționale Vă place Bach? ,Vă place Brahms?, Vă place Tango?, Vă place SCHU…?, Vă place Beethoven? sau Vă plaCello?. Acesta va interpreta Sonata Arpeggione (aranjament pentru violoncel și orchestră de coarde), creată de SCHUBERT. Lucrarea a fost compusă pentru pian și arpeggione, un instrument cunoscut și sub numele de chitară cu arcuș. Schubert a finalizat-o în 1824 și i-a dedicat-o lui Vincenz Schuster, un virtuoz al arpeggionei.

Seara de la Sala Radio se va încheia cu Simfonia nr. 101 – Ceasornicul, semnată de HAYDN, considerat „părintele simfoniei”. Lucrarea a fost scrisă în perioada petrecută de compozitor la Londra și premiera a fost foarte apreciată de public. Numele lucrării este datorat pasajului din mișcarea a doua în care fagotul și corzile redau pulsația ritmică ce se aseamănă cu ticăitul unui ceas.

Bilete

Concertul va fi transmis LIVE pe calea undelor – pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical – și LIVE online, pe site-urile celor două posturi de radio.

 Biletele se pot achiziționa de la casa de bilete a Sălii Radio (tel. 021 314.68.00). Pentru programul casei de bilete, vă rugăm să consultați site-ul oficial www.orchestreradio.ro – secțiunea Bilete. Biletele sunt disponibile și în sistem online – pe entertix.ro și myticket.ro – şi în librăriile Cărtureşti.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol