29 martie 2024, 16:32

Premieră în Europa la un muzeu din România! Tehnologie de ultima oră la Antipa

Premieră la Muzeul Național de Istorie Naturala „Grigore Antipa”.

Una dintre cele mai inovatoare tehnologii japoneze anticutremur a fost instalată la muzeu, în premieră pentru Europa. Decizia a fost luată pentru protejarea unuia dintre cele mai prețioase specimene din patrimoniul național – scheletul de Deinotherium gigantissimum, arată ziare.com.

După dezastrul suferit în 4 martie 1977, la schelet de Deinotherium gigantissimum s-a lucrat 9 luni. Scheletul de peste 4 m înaltime și aproape tot atât lungime, poate fi admirat în holul central al muzeului.

Importantele pagube produse în colecții după cele două cutremure majore din 1940 si 1977 au determinat Muzeul Național de Istorie Naturală ‘Grigore Antipa’ să actioneze pro-activ, prin aducerea și implementarea tehnologiei japoneze ‘l-Solator’, ceea ce permite protejarea specimenelor prețioase și pieselor de patrimoniu din România împotriva unui posibil cutremur major în București. Acesta este un proiect pilot la nivel european, astfel încat tehnologia inovatoare să poată fi văzută sau/și testată de oricine dorește implementarea unei soluții similare„, a declarat Luis Ovidiu Popa, directorul Muzeului Antipa, conform ziare.com.

„l-Solator” este cea mai subțire tehnologie antiseism disponibilă în lume, care protejează colectii de artă, obiecte de patrimoniu naționale, servere și spații de stocare a datelor în Japonia și America, și a trecut proba a două cutremure majore în Japonia, iar aceasta este prima ei instalare în Europa.

O demonstrație publică a modului în care funcționează are loc pe 26 iulie.

sursa foto: B365.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol