19 septembrie 2020, 9:55

Premieră în România. Un bebeluș aflat în moarte cerebrală a salvat un copil de 14 ani

Un copil de 14 ani din județul Bacău a primit o a doua șansă la viață. Aceasta va duce o viață normală, după ce a ajuns în spital cu afecțiuni renale grave, iar medicii i-au făcut un transplant de organe, după ce părinţii unui copil în vârstă de 10 luni aflat în moarte cerebrală la un spital din Cluj au fost de acord.

Operația a fost o premieră în România, întrucât este vorba de cel mai tânăr donator în moarte cerebrală înregistrat până acum la noi în ţară, anunță Știri.tvr.ro. 

Întreaga procedură a durat mai bine de șapte ore, timp în care medicii de la Spitalul „Dr.C.I.Parhon” din Iaşi au reușit să îi salveze viata.

Potrivit declarației Conf. univ. dr. Ionuţ Nistor, purtătorul de cuvânt al Spitalului „Dr.C.I.Parhon” din Iaşi, bebelușul de numai 10 luni a devenit salvatorul mai multor persoane. Pruncul a intrat în moarte cerebrală, iar părinții au trecut peste cele întâmplate cu speranța că alți oameni vor avea o nouă șansă la viață datorită fiului lor.

„Este o intervenţie deosebită care a avut loc la Spitalul ‘Dr.C.I Parhon’, o intervenţie de transplant care a avut loc de la copil la copil, donatorul fiind foarte tânăr, de 10 luni. Rinichii acestui copil au fost transplantaţi unui alt copil aflat pe lista de aşteptare de la Spitalul Parhon, în vârstă de 14 ani, care fusese diagnosticat de la 7 ani cu o afecţiune genetică. Din păcate, această afecţiune a progresat către insuficienţă renală terminală, făcea dializă de trei ori pe săptămână la Spitalul de Pediatrie. În contextul acestei boli renale şi cu alte afecţiuni asociate, din fericire pentru acest copil, dintre cei chemaţi pentru evaluare imunologică a fost cel mai potrivit pentru a face această intervenţie. Ambii rinichi au fost transplantaţi acestui copil. Sperăm ca evoluţia lui să fie favorabilă şi să revină la o viaţă normală alături de familia lui”, a declarat conf.univ.dr Ionuţ Nistor, purtătorul de cuvânt al Spitalului Parhon din Iaşi, pentru Știri.tvr.ro. 

Mama copilului care a beneficiat de transplatul renal nu își poate exprima fericirea în cuvinte: „Ieri, până am primit vestea că este bine am ‘clocotit’. Nu e uşor. L-au luat la 5,30 dimineaţa şi până dincolo de prânz a fost în sala de operaţii. A fost foarte greu. Foarte greu”, a spus mama lui Gabriel, copilul care a beneficiat de transplantul renal.

„Să ştiţi că am avut tot timpul speranţa în suflet. Tot timpul am avut speranţa că poate odată şi odată sună telefonul şi pentru noi. A mai sunat de câteva ori, dar nu a fost atunci momentul. O dată am fost chemaţi la Cluj, şi încă de două ori aici, la Iaşi„, a declarat mama copilului beneficiar.

Sursă Foto: medichub.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.