20 aprilie 2024, 18:16

Premieră istorică în lumea matematicii. O femeie câștigă premiul Abel pentru rezultatele sale în acest domeniu

Recent a avut loc o premieră istorică în lumea matematicii. Pentru prima oară o femeie cercetător a reușit să obțină un premiu Abel, echivalentul unui premiu Nobel, pentru rezultatele sale excepționale în acest domeniu.

Este bine cunoscută istora premiilor Nobel și a motivului pentru care matematica nu a fost inclusă pe lista științelor care pot primi celebrele distincții. Tu știi povestea prestigioaselor distincții?

Premiul Abel a fost inventat în anul 2002 cu scopul de a umple golul pe care Premiile Nobel nu a reușit să îl umple. Lipsa premiilor din domeniul matematicii fiind o imensă pierdere pentru acest domeniu de cunoaștere. Astfel, premiul Abel este acordat anual de Norwegian Academy of Science and Letters și implică o recompensă materială de aproximativ 704.000 de dolari.

Cercetătoarea Karen Keskulla de la University of Texas din Austin urmează să fie prima femeie care primește acest premiu. „Recunoașterea meritelor lui Uhlenbeck ar fi trebuit să fie cu mult mai mare, întrucât munca ai a dus la unele din cele mai importante avansuri în matematică din ultimii 40 de ani”, a explicat membrul Royal Society, Jim Al-Khalili, potrivit PlayTech. 

Unul dintre principalele motive pentru care Karen Keskulla a primit această distincție au fost pentru a recompensa munca sa fundamentală din domeniul analizei geometrice și teoria gabaritului „ceea ce a schimbat dramatic peisajul matematic. Teoriile ei au revoluționat înțelegerea noastră asupra suprafețelor minime, precum cele formate de balonașele de săpun, și mai multe probleme de dezinformare din dimensiunile mai înalte”, a explicat Hans Munthe-Kass, liderul Comitetului Abel, potrivit PlayTech. 

Pe teoria gabaritului se bazează practic întregul limbaj al fizicii teoretice. Mai mult, cercetările lui Uhlenbeck au restructurat temelia unor domenii precum fizica particulelor, teoria corzilor și relativitatea generală.

Elementul de noutate ni-l prezintă chiar statisticile. Acestea arată faptul că nicio femeie nu a primit până acum un premiu Abel, iar că din cei 904 de laureați Nobel, doar 51 au fost femei (adică mai puțin de 6%), mai arată sursa citată anterior.

Uhlenbeck va primi Premiul Abel în cadrul unei ceremonii speciale, care va avea loc în data de 21 mai, în Oslo, și va fi prezentată de Regele Harald al V-lea.

Sursă Cover Foto: playtech.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol