27 aprilie 2024, 4:01

Premiul Nobel pentru Pace 2018, decernat astăzi. Tu știi povestea prestigioaselor distincții?

Anul acesta Premiul Nobel pentru Pace a fost obținut de un medic ginecolog, Denis Mukwege, care are o experiență vastă în tratamentul victimelor violenței sexuale și Nadia Murad, activistă pentru drepturile omului, premiul fiind decernat astăzi.

Comitetul norvegian pentru acordarea Premiilor Nobel a luat aceatsă decizie datorită rezultatelor excepționale ale activităților celor doi, ce au ca obiectiv stoparea folosirii violenței sexuale ca armă de război, menționează Hotnews.ro.

Zece opreații pe zi, în decurs de doar 18 ore.

Sursă foto: www.lutheranworld.org

Medicul Denis Mukwege este recunosct în Republica Dominicană Congo, pentru aportul său adus în salvarea victimelor abuzurilor sexuale, dar și pentru tratarea acestora. Mukunge a fondat spitalul Panzi  unde și profesează. Principala specializare a acestei clinici este aceea  de a trata femeile care au fost victimele violenței sexuale pe timp de război. Acesta a tratat mii de femei în timpul celui de-al doilea Război Mondial din Congo, efectuând până la zece  operații pe zi, într-un interval de 18 ore. Potrivit The Globe and Mail medicul Denis Mukwege este „probabil cel mai important expert din lume în tratarea leziunilor provocate de viol”.

Victime de război, folosite în sclavismul sexual

Sursă foto: www.thetimes.co.u

Nadia Murad este membră a minorității Yazidi din nordul Irakului, fiind și locul de unde provine,  remarcându-se pentru apărarea drepturilor omului. Această inițiativă vine ca o consecință a atacului din 2014 demarat de statul islamic asupra regiunii  Sinjar, menit să extermine Populația Yazidi, citează Hotnews.ro

În urma acestui atac, mai multe persoane și-au pierdut viața, iar femei și adolescente, chiar și copii  au fost răpiți și folosiți ca sclavi sexuali. Prinrte aceste persoane s-a aflat și Nadia Murad, care a suferit nenumărate torturi și abuzuri sexuale. Mai mult decât atât, unii membri ai grupării Sat Islamic, au amenințat-o cu moartea dacă aceasta refuza să se convertească la religia lor lipsită de orice urmă de umanitate.

Nadia Murad este doar una dintre cele aproximativ 300.000 de femei care au fost victimele abuzurilor sexuale ale grupării teroriste stat islamic.

Povestea celebrelor distincții

Premiul Nobel pentru Pace este unul din cele șase premii Nobel, instituite prin testamentul omului de știință Alfred Nobel și este decernat persoanelor care au merite deosebite în activități ce au ca scop pacea mondială. Acesta este decernat în fiecare an și este unul dintre cele mai mari disctincții pe care le poate primi o persoană.

Alfred Nobel a fost un om de știință și inventator suedez. Printre altele, acesta este inventatorul dinamitei și ale celebrelor distincții Nobel.

Nu toată lumea cunoaște însă, povestea din spatele acestor premii. Ulterior descoperirii dinamitei, care a fost folosită inițial pentru spargerea carierelor de piatră și sare, cercetărorul a realizat faptul că acest explozibil ar putea fi folosit și în scopuri negative, ceea ce s-a și înâmplat, iar acest lucru i-a adus afaceristului o avere colosală.

Dezamăgit, totuși de utilitatea invenției sale, acesta a decis să ofere o parte din banii săi oamenilor care au merite excepționale în diverse domenii. De aceea, există șase astel de distincții, care premiază oameni din domenii precum: fizică, chimie, psihologie sau medicină, literatură și pace.

Pe această listă a fost inclusă ulterior și matematica, însă Aflred Nobel s-a răzgândit în ultimul moment. Motivul schimbării deciziei sale a fost unul de natură sentimentală. Se spune că iubita acestuia l-a părăsit pentru a avea o relație cu matematicianul suedez Gosta Mittag-Leffler.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol