27 aprilie 2024, 11:58

Vladimir Putin a recunoscut că atacul de la Moscova a fost comis de extremişti musulmani

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a recunoscut ieri pentru prima oară că atacul terorist care a avut loc săptămâna trecută la Moscova a fost comis de extremişti musulmani, dar a reluat, totodată, şi teza unei legături între terorişti şi Ucraina.

Această teorie a fost promovată, de altfel, iniţial pe reţele de socializare, încă de când au apărut primele ştiri cu privire la atac şi a continuat să circule chiar şi după ce Statul Islamic a revendicat atacul.

„Ştim că această crimă a fost comisă cu mâna islamiştilor radicali”, a spus Vladimir Putin, fără a menţiona Statul Islamic, gruparea care a revendicat atacul.

Putin a adăugat însă că atentatul ar putea avea legătură cu ceea ce a numit „regimul nazist de la Kiev”, transmite Reuters.

Putin afirmase şi în prima sa intervenţie de după atac că „teroriştilor li se pregătise un culoar de acces în Ucraina”.

Afirmaţii similare au fost făcute şi de serviciul rus de informaţii, FSB, şi de purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de externe, Maria Zaharova.

Teza privind o implicare a ucrainenilor a fost lansată pe reţele de socializare la puţin timp după apariţia primelor ştiri, iar ulterior a fost amplificată de mass-media pro-Kremlin, inclusiv de agenţia Ria Novosti.

Televiziunea NTV a prezentat chiar şi un film în care un consilier al lui Volodimir Zelenski ar recunoaşte atacul, dar BBC a descoperit că era vorba de o înregistrare mai veche care a fost alterată.

Au fost prezentate ca dovezi ale implicării Ucrainei sau Occidentului, o serie de alte minciuni, de exemplu că teroriştii nu ar fi niciodată capturaţi vii şi teoria conspiraţiei potrivit căreia gruparea Statul Islamic ar fi controlată de americani.

În urma atentatului, soldat cu 139 de morţi şi 182 de răniţi, au fost arestate 11 persoane, inclusiv cei patru terorişi.

Directorul FSB admite că SUA au avertizat Rusia despre pericolul unui atentat terorist la Moscova

Alexandr Bortnikov, directorul Serviciului Federal de Securitate (FSB) de la Moscova, a admis marți că Statele Unite au avertizat Rusia cu privire la pericolul unui atentat terorist în capitala sa, el afirmând însă că avertismentul a fost unul „general”, potrivit Meduza.

„Aceasta este o informație de natură generală – despre pregătirea unui act terorist în locuri aglomerate. Am răspuns la aceste informații și, bineînțeles, am luat măsurile corespunzătoare pentru a preveni acest tip de manifestare”, le-a spus el reporterilor.

„Din păcate, acțiunile noastre pe care le-am desfășurat în legătură cu anumite grupuri și anumite persoane nu au confirmat acea informație la momentul respectiv”, a adăugat Bortnikov.

Șeful FSB a mai spus că „au existat informații” potrivit cărora un atac terorist a fost pregătit nu pentru concertul de la Crocus City Hall, ci în timpul alegerilor prezidențiale organizate în cursul lunii martie. „Ceea ce s-a întâmplat acum, din păcate, este un atac ulterior”, a declarat Alexandr Bortnikov.

Casa Albă anunțase la câteva ore după atacul terorist ce a avut loc vineri seara la Moscova că Statele Unite au avertizat Rusia cu privire la pericolul unui atentat în capitala sa.

„În general, credem că sunt implicați în acest lucru”, a mai declarat marți Bortnikov reporterilor despre posibila implicare a Ucrainei în atentat, o ipoteză vehiculată insistent de Moscova.

„Șeful GUR, Kirilo Budanov, este o țintă legitimă pentru Forțele Armate Ruse, ca toți cei care comit crime împotriva Rusiei”, a spus Bortnikov după ședința extinsă a consiliului de administrație al Procuraturii Generale din Rusia.

„Credem că acțiunea a fost pregătită atât de islamiștii radicali înșiși, cât și, firește, de serviciile de informații occidentale, iar serviciile de informații ucrainene sunt direct legate de aceasta”, a mai adăugat Bortnikov.

El nu a oferit nicio dovadă pentru afirmațiile sale, dar a menționat presupusa tentativă a atacatorilor de a ajunge în Ucraina, despre care a spus că a aflat chiar de la suspecții care au fost bătuți în timpul interogatoriului de anchetatorii ruși.

„Faptul că se duceau acolo și erau așteptați acolo este un fapt”, a susținut Bortnikov.

El a mai declarat că FSB nu a identificat încă cine a ordonat atacul din 22 martie, dar există indicii privind implicarea Statelor Unite ale Americii, Marii Britanii și Ucrainei, conform Interfax.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol