20 aprilie 2024, 8:05

Premieră medicală pentru pacienții cu boli rare în România

Craiova are unul dintre cele șase centre regionale de Genetică Medicală din țară, unde sunt realizate teste genetice în premieră. Aici găsim o echipă de profesioniști, multă muncă, activitate de cercetare și dorința de a le oferi pacienților șansa de a avea un diagnostic corect și o îngrijire multidisciplinară de calitate pentru bolile genetice și rare. 

La nivel mondial sunt  350.000.000 de oameni afectaţi de boli rare, iar peste 30.000.000 trăiesc  în Uniunea Europeană. În România sunt peste 1.000.000 de pacienţi cu boli rare, majoritatea, încă nediagnosticaţi, care mai arată că 80 la sută din bolile rare au cauză genetică, iar 50 la sută dintre aceste boli afectează copiii, potrivit ANBRaRo, citat de news.ro.

Înfiinţarea unui astfel de centru la Craiova a fost posibilă după ani de eforturi ale unor medici care s-au văzut nevoiţi să se transforme în avocaţi ai cauzei. Eforturile medicilor au fost susţinute de o asociaţie de părinţi, apărută din nevoia acută a celor care au trăit pe propria piele drama de a nu-şi putea diagnostica la timp copiii suferinzi de boli rare.

Centrul oferă gratuit, prin casa de asigurări de sănătate, diagnostice celor care vor să aibă un copil şi tratează în ambulatoriu pacienţi care suferă de boli genetice, potrivit digi24.ro.

Centrul de Genetică face parte din structura Spitalului Județean de Urgență (SJU) Craiova și are în coordonare Cabinetul de Genetică Medicală – Ambulatoriul integrat al SJU Craiova și cinci paturi în regim de spitalizare de zi. Tot sub coordonarea Centrului de Genetică se află și Laboratorul de Genomică Umană din cadrul Universității de Medicină și Farmacie din Craiova.

Medicii din Centrul de Genetică Medicală Dolj realizează anumite teste genetice în premieră pe țară. Finanțarea pentru partea de diagnostic vine de la Ministerul Sănătății (MS) prin programele de prevenție și diagnostic precoce. Banii pentru cercetarea care susține și activitatea clinică și de laborator vin prin proiectele de cercetare de la Ministerul Educației și Cercetării.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol