19 aprilie 2024, 23:24

Premieră mondială: Apa de mare transformată în apă potabilă

În premieră mondială o tehnologie care poate transformă volume semnificative de apă de mare în apă potabilă, într-un interval mai mic de 30 de minute, a fost dezvoltată de cercetătorii australieni.

Potrivit Universităţii Monash cu sediul la Melbourne, se folosește doar un filtru de înaltă tehnologie şi puterea luminii directe a soarelui pentru purificarea acesteia în cadrul unui proces eficient energetic, cu costuri reduse şi sustenabil.

Filtrul are un design special și este fabricat din cadre cristaline metal-organice (MOFs), o clasă de componente constând din ioni de metal care formează un material cristalin cu cea mai mare suprafaţă a oricărui material cunoscut, conform g4media.ro.

Cum funcționează

Filtrul absoarbe mai întâi sărurile din apă, fără niciun consum de energie, apoi cadrele MOF pline cu sare pot fi puse sub razele soarelui pentru a se regenera, având nevoie de mai puţin patru minute înainte să poată absorbi din nou sare din apă.

Desalinizarea a fost utilizată pentru a remedia escaladarea penuriei de apă la nivel global. În contextul disponibilităţii apei salmastre şi a apei de mare, la care se adaugă faptul că procesul de desalinizare este sigur, apa tratată poate fi integrată în sistemele acvatice existente cu riscuri minimale pentru sănătate”, a precizat profesorul Huanting Wang de la Departamentul de inginerie chimică a Universităţii Monash.

Dar procesele de desalinizare termală prin evaporare sunt energo-intensive, iar alte tehnologii, precum osmoza inversă, prezintă un număr de dezavantaje, printre care consumul energetic ridicat şi utilizarea chimică în curăţarea membranelor şi declorinare”.

sursa foto: telegrafonline.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol