25 aprilie 2024, 10:47

Presa internațională salută rezultatul referendumului

Presa internațională a scris, duminică seara, despre referendumul din România, privind modficarea constituției, cu scopul redefinirii familiei și au precizat o prezență foarte mică la vot.

„Votul României împotriva căsătoriei persoanelor de același sex nu îndeplinește condițiile de participare legală”, titrează publicația internațională Aljazeera.com  „Coaliția religioasă conservatoare pentru grupul de familie, care a cerut referendumul, a admis o admitere indirectă a înfrângerii duminică după-amiază, dând vina pe partidele politice pentru un „boicot general” al votului.”, notează jurnalul.

Românii au lipsit de la urne”, au scris şi France Info. „Iar absenţa masivă a românilor, sâmbătă, 6, şi duminică, 7 octombrie, de la referendumul vizând permanentizarea interzicerii căsătoriilor între persoane de acelaşi sex trebuie să ducă la un eşec al scrutinului. Pe fond, această consultare nu schimbă nimic, pentru că legislaţia română nu autorizează nici căsătoria şi nici uniunea civilă între persoanele de acelaşi sex”, se arată pe site-ul franceinfo.fr.

Și BBC scrie despre prezența scăzută a românilor la urnele de vot: „Rezultatul poate fi o surpriză, după cum arată un sondaj de opinie, realizat vineri, sprijinul pentru schimbare a fost de 90%.”

The Independent menționează: „Un referendum pentru a schimba constituția României, în ccea ce privesc căsătoriile persoanelor cu același sex a eșuat după ce nu a atras suficienți alegători pentru a valida rezultatul. Votul de  două zile viza modificarea constituției pentru a defini căsătoria strict între un bărbat și o femeie.” citează publicația britanică.

Referendumul privind modificarea constituției nu a obținut cvorumul necesear pentru a putea fi aprobat. Participarea la vot a fost de doar 20.4% din totalul cetățenilor eligibili, iar procentajul minim care ar fi putut face posibilă implementarea unei noi refromulări a articolului din constituție privind familia tradițională trebuia să depășească un prag de 30%.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol