29 octombrie 2023, 11:52

Președintele Tadjikistanului l-a luat pe Putin la întrebări. “Eram acolo când s-a semnat destrămarea Uniunii Sovietice!”

Poate nu toate republicile CSI sunt încântate de ce face Vladimir Putin, dar până acum puține au fost acelea care au avut curajul să o spună în față. O excepție, zilele trecute. Președintele Tadjikistanului, Emomali Rahmon.

Acesta s-a adresat președintelui rus Vladimir Putin la summitul CSI și a declarat că țara sa a respectat întotdeauna interesele Rusiei și dorește respect reciproc. El a cerut ca Federația Rusă să nu trateze țările din Asia Centrală așa cum a făcut-o fosta Uniune Sovietică.

Președintele tadjik Emomali Rahmon i-a cerut președintelui rus să nu aibă o politică față de țările din Asia Centrală asemănătoare cu cea a fostei Uniuni Sovietice, scrie Gazeta.

„Vă cer să nu duceți o politică față de țările din Asia Centrală ca și cum ar fi fosta URSS”, a spus Rahmon. “Ce ne lipsește? Ceva lipsește. Ceva nu funcționează. De parcă acesta ar fi fost principalul motiv pentru prăbușirea Uniunii Sovietice. (Adresându-se lui Vladimir Putin – n.r.) Nu vă supărați. Am fost martori împreună cu voi. Am fost martor când s-a destrămat… Atunci, iertați-mă, ca și acum, nu s-a acordat atenție micilor republici, micilor națiuni. Atenție. Tradițiile, obiceiurile, orice altceva nu a fost luat în considerare. Nu a existat niciun ajutor, niciun sprijin pentru dezvoltare”, a spus președintele, gesticulând energic.

„De ce trebuie să implorăm Rusia să participe la un forum mizerabil în Tadjikistan?”, l-a întrebat Rahmon pe Putin. “Asta merită Tadjikistanul, un partener strategic!”

„Da, suntem națiuni mici. Nu suntem 100-200 de milioane, dar avem cultură și vrem să fim respectați. Am încălcat ceva? Ne-am salutat în mod nepotrivit? Nu este nevoie să investim o mulțime de bani în Tadjikistan, Vladimir Vladimirovici.”

Emomali Rahmon a declarat că Tadjikistanul are 2,5 milioane de elevi care studiază limba rusă, dar nu are manuale, deși se vorbește despre acest lucru de 30 de ani.

Cine este Emomali Rahmon

În vârstă de 70 de ani, deci de aceeași vârstă cu Putin, Rahmon este președintele Tadjikistanului de 30 de ani (din 1992). A fost ales de patru ori președintele țării și de fiecare dată s-a vorbit de fraudarea alegerilor.

Tadjikistan are un idice al democrației de 1,94, în scădere în ultimii ani, plasând țara în zona unor state precum Siria, Iran sau Yemen. Până și Rusia are (conform indexului din 2021) un scor mai bun, de 3,24.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol