29 mai 2023, 13:34

Presiuni din Suedia ca Wagner să fie clasificat ca grup terorist

Fostul ministru suedez al Apărării Peter Hultqvist a cerut ca Suedia să facă presiuni pentru ca grupul de mercenari ruși Wagner să fie clasificat ca organizație teroristă în timpul președinției sale la UE, scrie cotidianul The Local.

Peter Hultqvist a declarat că grupul, pe care Rusia l-a folosit pe scară largă în operațiunile militare în Ucraina, a demonstrat de nenumărate ori că nu are „niciun respect pentru drepturile omului, legile internaționale sau regulile ONU”.

„Rusia se folosește de grupul Wagner pentru a face lucruri pentru care ei înșiși nu vor să fie trași la răspundere”, a spus el. „Cu o clasificare de terorism, ar fi mai simplu să fie urmăriți penal membrii și ar face recrutarea mai dificilă”.

În ianuarie, SUA au decis să clasifice Wagner ca organizație criminală și se crede că ia în considerare o clasificare teroristă.

Problema unei clasificări teroriste a fost ridicată și în Uniunea Europeană, dar până acum nu s-a luat nicio decizie.

„Cred că aceasta este o problemă pentru care Suedia ar trebui să își asume responsabilitatea și să o promoveze în timpul președinției sale la UE”, a declarat Hultqvist.

El a spus că o clasificare teroristă ar facilita urmărirea operațiunilor financiare ale Wagner și, de asemenea, ar exercita presiuni asupra țărilor care folosesc acest grup.

Hultqvist a declarat că intenționează să abordeze această problemă cu succesorul său în funcția de ministru al apărării, Pål Jonson.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol