5 iunie 2020, 9:12

Prima româncă care cucerește Everestul: „Visul te împinge dincolo de zona de confort”

Federaţia Română de Alpinism şi Escaladă a anunțat oficial pe site că Otilia Ciotău este prima femeie româncă pe vârful Everest. Tânăra în vârstă de 38 de ani a escaladat vârful de 8.848 de metri în cadrul unei expediții comerciale internaționale organizate de o companie olandeză de turism la altitudini mari.

Otilia Ciotău s-a născut în Suceava și este „finanțist și matematician de profesie; ciclist, alpinist și marinar amator… și din când în când, scriitor”. Otilia locuieşte în SUA şi lucrează la Banca Mondială.

Visul te împinge dincolo de zona de confort şi te ajută să explorezi teritorii – atât în interiorul tău, cât şi în exterior – care ar rămâne altfel necunoscute.”, declară alpinista.

Românca susține că sursa de inspirație a fost primul român care a escaladat Everestul – Constantin Lăcătuşu. A impresionat-o atât de mult încât a început să citescă tot mai mult despre munţi şi a ajuns să facă liste cu munţii pe care urma să-i escaladeze.

„După ce am decis să urc pe Everest, m-am antrenat în Colorado pe diverși munți urcând, de exemplu, pe vârful Quandary (4.348 metri) pe un viscol incredibil. Am avut o experiență extraordinară pe muntele Washington – unde se spune că vremea poate fi la fel de potrivnică ca pe Everest, unde am fost prinsă într-o furtuna de zăpadă; a trebuit să mă întorc, chiar dacă eram aproape de vârf, dar am înțeles cât de necruțătoare pot vântul și frigul să fie. În New Hampshire am învățat să escaladez gheața și m-am bucurat să descopăr nu numai că îmi place foarte mult acest sport, dar am și o afinitate deosebită pentru el. În D.C. m-am antrenat de câteva ori în sala de escaladă.”, a mai spus Otilia, citat de adevarul.ro.

Otilia Ciotău a atins vârful Everest în data de 23 mai 2019.

Pentru această perfomanță alpinista a utilizat oxigen suplimentar şi a beneficiat de sprijinul şerpaşilor – ghizii care însoţesc alpiniştii porniţi în ascensiune pe vârfurile din Himalaya. Escaladarea Everestului nu a fost ușoară, aceasta a trecut prin condiții de frig extrem dar si cu patru coaste fracturate în timpul traversării trecătorii North Col, care leagă vârfurile Everest şi Changtse.

Dar nu sunt alpinist de profesie şi serviciul pe care îl am solicită maximă concentrare. Cel puţin pentru un an, din cauza constrângerii impuse de zilele de concediu, proiectul meu va fi să escaladez “munţi” din interior – adică să scriu despre experienţa mea pe Everest şi să împărtăşesc ce am învăţat cu cei din jur, concentrându-mă pe a inspira când mai multe fete în a dobândi acea încredere în resursele interioare care te face invincibil”, a conchis Otilia Ciotău.

sursa foto: adevarul.ro

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.