26 august 2023, 20:32

Prima scanare digitală la dimensiuni reale a epavei Titanicului, la 3.800 metri adâncime

Prima scanare completă 3D a epavei Titanicului, situată în Oceanul Atlantic, a fost creată folosind noile tehnologii. Celebra epavă se poate studia acum mult mai bine, iar cercetătorii speră că vor putea face noi descoperiri asupra a ceea ce s-a întâmplat de fapt cu vasul în noaptea accidentului din 1912.

Noua scanare surprinde epava în întregime, dezvăluind o imagine completă, nemaivăzută a acesteia. Epava a fost descoperită în 1985, dar, dat fiind întunericul din adâncurile apelor oceanului, camerele de luat vederi nu au reușit niciodată să ajungă la nivelul de detaliu atins acum, relatează bbc.com.

Scanarea a fost efectuată în vara anului 2022 de către Magellan, o companie de cartografiere a apelor adânci, și Atlantic Productions, care realizează un documentar despre proiect.

Mini-submarinele, controlate de la distanță de o echipă aflată la bordul unei nave specializate, au petrecut mai mult de 200 de ore examinând epava, obținând peste 700.000 de imagini din fiecare unghi, pentru a reproduce un model 3D cât mai exact.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol