27 septembrie 2022, 18:21

Primăria din New York cere ca boala să nu mai fie numită “variola maimuției”, pentru că este OFENSATOR

Nu, pe asta nu o simțeam venind. Primăria din New York a cerut către OMS ca boala să nu mai fie numită “variola maimuției”, pentru că este… ofensator.

Nu, nu pentru maimuțe, să nu vă ducă mintea la prostii. Deși dacă te gândești la ultimul cadru din Planeta Maimuțelor, acela cu Statuia Libertății (din New York) îngropată în nisip, poți crede că Primăria newyorkeză suflă și în iaurt.

„Suntem tot mai îngrijoraţi de efectele potenţial devastatoare şi stigmatizante pe care mesajele despre virusul ‘variolei maimuţei’ le pot avea asupra comunităţilor care sunt deja vulnerabile”, a declarat comisarul pentru Sănătate din cadrul Primăriei oraşului New York, Ashwin Vasan, într-un e-mail adresat directorului general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Directorul OMS a evocat el însuşi la jumătatea lunii iunie o posibilă schimbare a denumirii acestei boli, a reamintit Ashwin Vasan în mesajul său. Potrivit comisarului pentru Sănătate din New York, o astfel de „terminologie” este „ancorată într-o istorie rasistă şi dureroasă pentru comunităţile de culoare”.

Cel mai înalt nivel de alertă

Orice persoană poate să contracteze variola maimuţei, dar, după apariţia sa în Europa şi în Statele Unite, virusul s-a răspândit în imensa majoritate a cazurilor în rândul bărbaţilor care întreţin raporturi sexuale cu alţi bărbaţi.

New York este oraşul cel mai afectat din Statele Unite prin prisma numărului de cazuri, cu 1.092 de infectări depistate de la începutul epidemiei.

Sâmbăta trecută OMS a declarat variola maimuței o urgență globală de sănătate publică, cel mai înalt nivel de alertă.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol