25 iulie 2024, 20:05

Primăvara a venit abia azi – în mod oficial

În fiecare an, pe data de 20 martie are loc echinocțiul de primăvară, ce marchează începutul oficial al primăverii. Tot astăzi ziua și noaptea vor deveni egale, iar echinocțiul va avea loc la ora 23.58, informează site-ul Observatorului Astronomic ”Amiral Vasile Urseanu”.

Astfel, începând din 20 martie, durata zilei faţă de cea a nopţii va fi în continuă creştere până la data de 21 iunie, când va avea loc solstiţiul de vară. La momentul echinocţiului de primăvară, Soarele traversează ecuatorul ceresc, trecând din emisfera australă a sferei cereşti în cea boreală. Astfel, ziua va fi egală cu noaptea şi va creşte până la solstiţiul de vară.

Tradiții populare

Conform tradiţiei populare în această zi începe noul an agrar, iar copiii bat ritualic pământul cu beţele, alungând frigul: „Intră frig şi ieşi căldură/ Să se facă vreme bună/ Pe la noi pe bătătură“.

Specialiştii în Etnografie şi Folclor spun că în vechime se aprindeau focuri pentru „a arde” iarna şi a renaşte, prin căldură, spiritul primăverii. Obiceiul a fost asimilat în creştinismul românesc sub forma Focurilor Sfinţilor.

  “Se crede că focurile şi rugăciunile sfinţilor ajută la depăşirea momentului crucial al echinocţiului, înclinând favorabil echilibrul dintre lumină şi întuneric. Se marchează astfel în chip ritualic un fenomen astronomic obişnuit, dar care dă direcţia pentru activităţi omeneşti specifice. Cu prilejul echinoctiului se sărbătoreşte şi pornirea plugului, moment consacrat în mai toate culturile lumii, indiferent de religie”, spun specialiştii în Etnografie şi Folclor de la Muzeul Dunării de Jos din Călăraşi, potrivit Adevărul.   

Se curăţă livezile şi grădinile

În luna martie încep de asemenea, lucrările de primăvară atât la câmp cât și în gospodării. Acestă tradiție este încă păstrată la sate, unde se mai ține cont de superstiții. Mai mult, se mai spune și că cine mănâncă urzici în această lunp, fiind prima buruiană din marte, va fi sănătos tot anul. În plus, încă din primele zile ale lunii, gospodarii curăță grădinile și tot în această lună se scot stupii de la iernat.  Cei care au pomi de soi în grădină şi i-au acoperit peste iarnă, luna martie este momentul perfect pentru a-i descoperi. Atenţie, însă, la nopţile friguroase, când aceşti pomi trebuie din nou acoperiţi.

În luna martie, în funcţie de caracteristicile meteo ale perioadei, se declanşează însămânţarea culturilor de primăvară. Astfel, dacă solul şi timpul permit, se pot însămânţa culturile din prima epocă: grâul şi orzoaica de primăvară, mazăre, lucerna, trifoi, borceag, când temperatura în sol ajunge la 3-6 grade Celsius, iar la temperatura de 6 grade se pot planta cartofi, spune Aurelian Dobre, fermier din judeţul Călăraşi.

Sursă: Adevărul. 

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol