Primele date ale anchetei în cazul exploziilor produse sâmbătă seară la o stație GPL din Crevedia arată că la acel moment se făcea transfer de GPL dintr-o cisternă în alta, iar sub una dintre mașini a apărut o sursă de foc, a declarat duminică procurorul general Alex Florența. El a spus că ancheta vizează și stabilirea rolului instituțiilor care ar fi trebuit să facă controale și să se asigure că depozitul GPL nu continuă să funcționeze, deși nu avea autorizații și fusese declarat închis din octombrie 2020.
Conform procurorului general, un rol important în acel lanț îl are și Primăria Crevedia, unde au loc percheziții pentru ridicarea de documente legate de funcționarea firmei, la fel cum au loc percheziții și la locuințele celor doi patroni ai firmei, relatează hotnews.ro.
După închidere, în toamna lui 2020, firma – care are 25 de puncte de lucru în toată țara – urma să funcționeze doar ca punct de parcare a cisternelor, însă acolo aveau loc în mod obișnuit transferuri de GPL din cisterne, deși nu exista nicio autorizație pentru așa ceva.
La acest moment, cercetarea la fața locului este îngreunată pentru că ar putea exista emisii de gaz, astfel că acel perimetru este securizat.
Procurorii Parchetului General urmează să stabilească în cazul Crevedia ce activităţi au fost derulate de societatea care avea staţia de GPL şi cum au fost efectuate controalele după închiderea punctului de lucru în 2020, a anunţat, duminică, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Alex Florenţa.
Potrivit procurorului general, societatea are 25 de puncte de lucru în toată ţara, unul dintre ele fiind în Crevedia, unde era şi un sediu de birouri, dar care şi-a pierdut autorizaţia ISU în 2020 şi s-a solicitat închiderea acestuia.
Sâmbătă, la firma din Crevedia erau patru angajaţi de origine nepaleză, care în acte erau angajaţi la alte puncte de lucru, scrie agerpres.ro.
În zonă au fost aduse trei autocisterne, una plină cu gaz, care a fost parcată în curte. Şoferul a spus că avea probleme la maşină, o roată blocată. Voia să transfere gazul în altă cisternă şi împreună cu celălalt şofer au montat un furtun de livrare, în condiţii care nu sunt pe deplin elucidate, a explicat procurorul general.
La acel moment, sub cisternă a apărut o sursă de foc. Cei doi şoferi i-au scos pe cei patru nepalezi din sediu să îi ajute şi să oprească traficul, iar ei au încercat să stingă incendiul. Atunci a avut prima explozie.
Procurorul general a adăugat că dosarul urmăreşte infracţiunea de distrugere din culpă iar ancheta este derulată de specialişti de la Investigaţii Criminale şi Infracţiuni Economice.
„Cercetarea la faţa locului e îngreunată de situaţia existentă în perimetru. Ar putea exista încă emisii de gaz. Perimetrul este izolat. Specialiştii de la ISU trebuie să soluţioneze această problemă”, a spus el.
UPDATE
Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a deschis un dosar penal privind posibile fapte de corupţie în rândul unor funcţionari cu atribuţii de control în urma exploziilor de la Crevedia, judeţul Dâmboviţa, au precizat, duminică, pentru AGERPRES, surse judiciare.
„Direcţia Naţională Anticorupţie a deschis dosar penal in rem pentru abuz în serviciu, în care investighează posibile fapte de corupţie ale unor funcţionari cu atribuţii de control”, au menţionat sursele citate.
Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, declară că a existat „un risc imens” de producere a unei explozii simultane la toate cele trei autocisterne de la Crevedia şi că acest lucru ar fi avut un „efect devastator” în toată regiunea.
„Din câte am înţeles, a existat un risc imens ca să existe o explozie simultană la toate cele trei autocisterne, ceea ce ar fi condus la un efect devastator în toată regiunea, pe o rază mult mai mare. Şi cred că nu trebuie uitat acest lucru şi am să fac această precizare de fiecare dată. Tocmai am venit de la spital, am discutat cu câţiva dintre dânşii (pompieri – n.r.), mi-au explicat şi de la faţa locului ce s-a petrecut. Cred că eroismul lor este… greu găsim cuvinte ca să îl pot sublinia”, a spus Predoiu, prezent duminică la Crevedia, alături de premierul Marcel Ciolacu.
Întrebat de ce poliţia nu a controlat timp de trei ani activitatea depozitului, care ar fi trebuit să fie închis din 2020, Predoiu a replicat că în prezent există o serie de informaţii contradictorii pe acest subiect.
„Aici trebuie verificat ce regim juridic avea acel depozit. Încă nu este clar. Sunt informaţii complementare, informaţii care se contrazic. Există informaţia că nu a existat control, există informaţia şi că a existat control. Există tot felul de informaţii care circulă, dar informaţia în raport de realitate şi în deplin acord cu adevărul o stabileşte numai anchetatorul”, a spus ministrul.
El a subliniat că neregulile din activitatea staţiei sau a unor instituţii vor fi descoperite în urma anchetei.
„În ceea ce priveşte orice nereguli ar fi fost în legătură cu funcţionarea staţiei sau a unor instituţii ale autorităţii locale sau ale administraţiei locale, ale poliţiei sau ale cui vreţi dumneavoastră, există o anchetă în curs în desfăşurare. Parchetul a iniţiat deja aceste proceduri, sunt în curs. Am discutat şi astăzi cu procurorul general şi exact aşa cum a spus domnul prim-ministru: nu va exista niciun fel de rabat de la aplicarea legii, indiferent cine este responsabil”, a precizat Predoiu.
De asemenea, Cătălin Predoiu le-a mulţumit pompierilor, jandarmilor şi poliţiştilor care au intervenit în urma exploziilor de la Crevedia, „salvând vieţi, riscându-şi propria viaţă”.
UPDATE
Fosta stație GPL, care a provocat dezastrul de sâmbătă seara din județul Dâmbovița, nu ar mai fi trebuit să funcționeze din data de 14.10.2020, după ce titularul a notificat APM Dâmbovița cu privire la încetarea activității în punctul de lucru din com. Crevedia, sat Crevedia, jud. Dâmbovița, anunță Ministerul Mediului.
- „Potrivit datelor transmise Agenției Naționale pentru Protecția Mediului (ANPM), de către reprezentanții Agenției pentru protecția Mediului Dâmbovița, Autorizatia de mediu pe care a detinut-o S.C. FLAGAS S.R.L. a fost emisă în vederea desfășurării activitatii „Comerț cu amănuntul al carburanților pentru autovehicule (Statie SKID GPL)” și avea valabilitate în perioada 03.05.2016 – 03.05.2021.
- Mai mult decât atât, pe amplasament putea exista, conform autorizației, doar un rezervor de depozitare GPL de 5.000 de litri și o pompă de distribuție GPL, neexistând vreo prevedere privind stocarea de autocisterne pe amplasament”, a declarat Președintele ANPM, Laurențiu Alexandru Păștinaru.
- Având în vedere că notificarea pentru încetarea activității a fost înregistrată cu șapte luni înaintea expirării documentului, dată de la care nu a mai fost solicitată nicio viză anuală, Autorizația de mediu pentru acel punct de lucru și-a încetat valabilitatea încă de atunci, anunță MInisterul Mediului.
Comentariile sunt oprite pentru acest articol