28 aprilie 2024, 0:30

Un bebeluş ucrainean ar fi fost la un pas de a fi vândut unei familii de români. Cercetări în Republica Moldova și România

Un bebeluş ucrainean ar fi fost la un pas de a fi vândut unei familii de români. Procurorii de la Chişinău cercetează în libertate patru moldovence pe care le acuza că ar fi pus la cale tranzacţia direct din maternitate. Mama ar fi fost convinsă să renunţe la copil în schimbul unor beneficii, iar familia cumpărătoare ar fi părăsit Republica Moldova cu acte false care ar fi probat că românul e tatăl biologic al copilului. Aceasta este o modalitate clasică de operare în traficul de bebeluși pentru adopții internaționale.

Procurorii de la Combaterea Criminalității Organizate de la Chişinău susţin că în decembrie 2022 o ucraineancă însărcinată a fost convinsă să meargă în Republica Moldova ca să nască în siguranţă, departe de război. Iar apoi ar fi fost forţată să dea copilul unei familii de români. Totul ar fi fost pus la cale, spun anchetatorii, de şefa unei fundaţii caritabile de peste Prut.

Din grupul infracțional fac parte: președinta unei fundații de copii (în calitate de organizator și făptuitor), o șefă de maternitate și o notăriță (în calitate de complice) – din Moldova, o femeie (în calitate de făptuitor) din Ucraina și un cuplu din România (cumpărători). Procurorii moldoveni au interceptat dialoguri despre viitoarea tranzacţie între acuzate.

Datele din anchetă arată că mama, în vârstă de 38 de ani, avea în Ucraina mai mulţi copii şi o situaţie materială dificilă. Ajunsă în Republica Moldova, femeia a fost cazată la hotel din Chișinău până în ziua în care a născut.

După naştere, mama ar fi fost obligată să semneze o declarație privind stabilirea paternității, dar si un act prin care cetăţeanul român să devină tatăl legal al fetei, arată datele din anchetă.

Între timp femeia a ajuns la un centru pentru mame vulnerabile, care a sesizat procurorii.

Cele 4 femei suspectate de trafic de persoane sunt cercetate în liberate şi riscă între 15 şi 20 de ani de închisoare.

Cuplul de români urmează să fie investigat în România, la cererea procurorilor moldoveni.

În august anul trecut, o amplă reţea de trafic de copii a fost destructurată în Creta după o anchetă Interpol. 30 de tinere din România, Ucraina, Moldova, Albania, Bulgaria și Georgia, ar fi fost traficate pentru a li se preleva ovocite şi a deveni mame surogat. Cuplurile cumpărătoare plăteau până la 120 000 de euro pentru un copil.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol