4 iunie 2023, 16:13

Primul astronaut din Emiratele Arabe Unite și-a fotografiat țara din spațiu

Hazzaa AlMansoori este primul astronaut din Emiratele Arabe Unite.

Directorul agenţiei spaţiale Roscosmos, Dmitri Rogozin, a anunţat că Rusia şi Emiratele Arabe Unite au convenit trimiterea primilor astronauţi pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS). Acesta anunţase că zborul în spaţiu al astronautului din Emiratele Arabe Unite, programat pentru aprilie 2019, a fost întârziat după eşecul lansării rachetei Soyuz-FG, din 11 octombrie 2018.

AlMansoori (35 de ani), fost pilot de avioane de vânătoare, și-a petrecut opt zile la bordul ISS. Acesta a pornit în spațiu alături de alți doi colegi într-o capsulă Soyuz lansată de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan, pe 25 septembrie 2019.  A aterizat în siguranță în Kazahstan după opt zile, pe 3 octombrie 2019.

Astronautul, devenit un erou în ţara sa, a introdus Emiratele în micul club al ţărilor arabe care au trimis oameni în spaţiu, după Arabia Saudită în 1985 şi Siria în 1987.  Acesta a fost ales dintre 4.022 de candidaţi și a aflat abia în septembrie 2018 că a fost preferat pentru această misiune.

La bordul ISS, AlMansoori a desfăşurat o serie de experimente asupra percepţiei timpului şi a organizat o seară culinară arabă, îmbrăcat cu portul tradiţional arab. De asemenea, el a fotografiat din spaţiu Emiratele Arabe Unite şi Mecca, oraşul sacru al islamului, arată publika.md.

Misiunea lui Hazzaa AlMansoori a fost scurtă dar a provocat o vie emoţie şi sentimente de mândrie naţională în Emiratele Arabe Unite, ţară nou-venită în domeniul spaţial şi care a anunţat recent că urmează să trimită o sondă spre Marte până în anul 2021.

sursa foto: see.news

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol