10 decembrie 2023, 15:33

Primul festival de film dedicat culturii rrome are loc la Brașov și Augustin

Primul festival de film dedicat culturii rrome va avea loc la Brașov și Augustin, între 1 și 3 septembrie.

La RROMA Film Festival, organizatorii au pregătit proiecții de film inspirate din cultura romilor, care vor intra în competiție, iar cinefilii vor avea ocazia de a se întâlni cu personalități din domeniul cinematografiei și muzicii ce au în prim plan artiști romi.

„Este un festival care trebuia să se întâmple și mulți cu care am stat de vorbă, regizori și cei care vin, din Iran, avem Marea Britanie, Albania, șansa de a fi cu fiecare dintre ei este o poveste. Vor fi filme celebre, marele «GYPSY CARAVAN: When the Road Bends…», iar după film va veni Taraful Haiducilor, în frunte cu violonistul Caliu, care este printre «ultimii mohicani» ai acestei arte lăutărești autentice. Cultura romilor, din păcate, e asociată cu dansurile, cu cămășile înflorate și cu câteva expresii. Însă cultura lor și creațiile lor și ceea ce ei pot realiza în zona asta artistică nu este doar atât. De asta avem acest festival cu opere cinematografice de nivel mondial și când spun cuvântul ăsta nu ezit, pentru că au participat la Cannes. Sunt regizori care au fost în competiție la Cannes, filme care au fost prezentate acolo și la alte festivaluri mari. Sunt regizori mari care și-au dedicat cinematografia, opera lor acestei culturi. Este, practic, un festival care aduce în față cultura lor în esență, în profunzime și încearcă să intre în toate trăirile lor”, a precizat regizorul Cristian Radu Nema, la Radio România Brașov FM.

Pe lângă filme, participanții la festival se vor bucura de recitaluri de muzică ale unor artiști consacrați, dansuri tradiționale, întâlniri cu artiștii și workshopuri.

Comunitatea din Augustin va fi implicată activ în aceste evenimente, a spus Bianca Beatrice Michi, directorul festivalului:

„Noi am încercat să îi implicăm. Acest workshop de inițiere în scurt metraj se adresează cu preponderență persoanelor de etnie romă din comună, care în cadrul acestui workshop, împreună cu regizorul Toma Enache, vor realiza un scurt metraj care va fi prezentat chiar duminică, odată cu festivitatea de premiere. Și, în afară de asta, se va acorda un premiu al publicului. Deci vom avea și feedback-ul și reacția publicului, pentru că ei, ei vor acorda unul dintre premiile festivalului”.

Gala de deschidere va avea loc vineri, 1 septembrie, la ora 19.00, la Cinema Astra din Brașov, iar de sâmbătă, evenimentele se vor desfășura la Centrul Cultural din Augustin.

Accesul este gratuit, în limita locurilor disponibile. Proiectul este cofinanţat cu suma 59.000 lei de către Consiliul Judeţean Braşov.

Programul complet al festivalului, aici:

Sursa foto: Facebook / RROMA Film Festival


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol