16 aprilie 2024, 17:53

Primul județ din România care are o rețea de peste 21 de stații meteo semiprofesionale

Un tânăr din Bistrița a străbătut mii de kilometri să amplaseze peste tot în județ stații meteo semiprofesionale. Astfel, județul este primul din România care are o rețea de peste 21 de stații de la nord la sud și de la est la vest.

Mihai Bălan, ”meteorologul de serviciu” al județului Bistrița-Năsăud, este cel care a instalat deja în punctele strategice cele 21 de stații, scrie timponline.ro.

Absolvent al Universității ”Ștefan cel Mare” din Suceava, masterand în Marea Britanie la climatologie, Mihai Bălan a fost pasionat de mic de tot ce înseamnă meteorologie.

”Eram mic copil, prin școala generală, când înregistram date cu un termometru cu alcool. Am făcut și studiile în domeniu și un master în Marea Britanie. Din păcate, la noi, salarizarea în domeniu este foarte mică și nu îți permiți să trăiești ca un cap al familiei din acei bani. Pentru că nu am putut să-mi exercit profesia pentru care m-am pregătit, am ales o practic pe cont propriu și cred că poate fi un punct de plecare pentru alții. Nu este la nivel de țară un județ în care să existe o rețea de stații meteo privată. Eu nu acționez la nivel oficial, iar datele nu sunt cele de la ANM, dar, prin pasiunea pe care am dezvoltat-o de-a lungul timpului, datorită faptului că am studii în domeniu, am început să fac asta profesional. Mă bucur să văd că datele sunt în regulă”, a spus Mihai Bălan.

Până acum nu am greșit o prognoză.

”Vara e greu cu furtunile, e greu să indici exact locația fiindcă pot trece pe un km pătrat. Eu spun că gradul de prognozare trecere de 85%-90%, ceea ce, în domeniul meteorologiei, deja e aproape de perfecțiune. Sunt și cazuri în care nu vezi, cum a fost furtuna de cod roșu de anul trecut care a venit de pe Cluj. Nu a fost nicio avertizare a ANM de cod roșu. Un nor care era pe Apuseni și trebuia să fie staționar, în 20 de minute era la noi. A găsit un curent și a venit cu un vânt de 100 de km/oră la Bistrița. Chiar nu l-a văzut nimeni pentru că ai nevoie de o infrastructură profesională, un radar de 150.000 de euro. Cu infrastructura de acum nu se poate decât dacă stau pe stații minut de minut”, a explicat Mihai Bălan pentru sursa citată.

La început, posta pe pagina personală informații meteo, apoi lumea a început să îl caute. Erau oameni pe care nu îi cunoștea și care doreau să îl urmărească pe Facebook ca să știe ce se întâmplă cu vremea.

”Mi-am dat seama atunci că merită să fac asta la alt nivel, moment în care am decis să deschid pagina Meteo.BN. În câteva luni, avea 5000 de urmăritori, acum are peste 10.000 deja. Primesc mesaje zilnic de la foarte multă lume. După ce am făcut pagina, am realizat că în meteorologie, ai nevoie de date. La nivel de Bistrița, singura stație oficială este cea a ANM, dintre Bistrița și Unirea. Prognozele de la ANM vin pentru toată țara sau pe areale, Transilvania, Maramureș, Moldova, dar nu acoperă factorul local. Văzând că lumea e interesată, am cerut ajutorul comunității pentru a dezvolta rețeaua de stații meteo. În asta cred că sunt un pioner la nivel național fiindcă am reușit din iunie anul trecut și până acum să instalez 21 de stații meteo în județ cu ajutorul comunității locale. Au fost companii, oameni din mediul privat, Instituția Prefectului care m-a susținut foarte mult, alte instituții. Toată lumea s-a adunat în jurul proiectului pentru a ajuta la dezvoltarea infrastructurii de culegere de date”, a mai explicat Mihai Bălan.

Locurile în care aceste stații au fost amplasate sunt considerate de el ”puncte strategice”.

”Acoperim zonele locuite, văile fiindcă există riscuri hidrologice, de temperaturi scăzute, de incendii de vegetație. Am încercat să pun toate aceste stații în puncte strategice și care sunt de interes. Am acoperit în primul rând toate toate orașele, dar și zonele de risc. Aș mai avea nevoie de vreo 5-6 ca să spun că proiectul de instalare e gata. (…) Mai sunt puține zone care trebuie acoperite, dar în mare lucrurile sunt în regulă. Mai am de amplasat șase stații”, a spus el.

Stațiile meteo sunt semiprofesionale, dar înregistrează foarte bine datele.

Deocamdată, proiectul Meteo.BN este bazat pe voluntariat, dar, în viitor planul lui este să realizeze un site unde să apară datele de la toate stațiile meteo din județ în regim integrat.

Mai multe, AICI

sursa foto: Timp Online

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol