21 iunie 2024, 8:23

Primul lucru la care te gândești când te trezești. Povestea cafelei

Din 2015 se sărbătorește în fiecare an Ziua Internațională a Cafelei pe 1 octombrie, la inițiativa Organizaţiei Internaţionale a Cafelei. Organizaţia Internaţională a Cafelei a lansat evenimentul la Milano atrăgând atenţia asupra exploatării responsabile a acestui produs.

Boabele de cafea sunt produse în peste 50 de țări din America de Sud şi Centrală, în Asia, Africa şi Caraibe, iar peste 400 de miliarde de ceşti de cafea se consumă anual.

Sortimente de cafea

Peste 100 de specii de cafea sunt cunoscute în lume dar numai două sunt cele mai răspândite, Arabica şi Robusta (coffea canephora). Prima este cea mai răspândită şi este cultivată la peste 600 de m altitudine, fiind preferată de cei care pregătesc sortimetele gourmet. Cea de-a doua este adaptată regiunilor mai joase, fiind în mod obişnuit mai ieftină cu 40-50%. Aproximativ 75% din cafeaua produsă în lume este Arabica. Robusta are un conţinut de cofeină mai mare fiind folosită mai ales pentru cafeaua instant, informează medifax.ro.

Povestea boabelor de cafea

Etiopia este considerată a fi locul de naştere al arborelui de cafea şi al culturii de cafea. Se pare că arborele de cafea a fost descoperit în jurul anului 850 d.Hr., de către un păstor de capre, Khalid, care a remarcat faptul că oile sale erau foarte active după ce mâncau boabele roşii ale unei anumite plante. Le-a încercat şi el, remarcând un efect asemănător. Khalid le-a povestit despre descoperirea sa unor călugări, care, reticenţi iniţial, au descoperit destul de repede efectele cafelei şi au folosit-o pentru a rămâne treji în timpul slujbelor. Băutura a fost numită „qahwa”, cuvânt care în arabă înseamnă revigorant. Din lumea musulmană, cultivarea şi, mai ales, consumul s-au răspândit în India, Italia şi restul Europei, Indonezia şi Americi, relatează agerpres.ro.

În România consumul de cafea este de 2 kg de persoană pe an, mai mic decât media europeană, de aproximativ 3 kg/an.

Editiadedimineata.ro iti da stirea cu care vrei sa iti incepi ziua cand iti bei cafeaua 🙂

Gepostet von Editia De Dimineata am Freitag, 27. September 2019

sursa foto: radiocluj.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol