4 mai 2024, 15:06

Primul podiatru recunoscut oficial în țara noastră

Autoritățile au recunoscut oficial primul podiatru din România, prin echivalarea diplomei obținute în Marea Britanie. Iulia Valeria Rusu a obținut diploma de podiatru la Universitatea Salford din Marea Britanie în 2017, iar joi, 19 august, Centrul Național de Recunoaștere și Echivalare a Diplomelor din cadrul Ministerului Educației a eliberat un Atestat de recunoaștere a studiilor – care recunoaște în România diploma obținută în străinătate.

Profesia de podiatru a fost recunoscută oficial în România în decembrie 2018, ca urmare a demersurilor Asociației de Podiatrie, fiind introdusă în Clasificarea ocupațiilor.

Iulia Valeria Rusu, care profesează ca podiatru în Marea Britanie după obținerea diplomei, a afirmat că își dorește să revină în România.

“Am absolvit facultatea în 2017 și am început să lucrez în Anglia, însă colaborez cu Asociația de Podiatrie încă din 2015, de când eram studentă, și îmi doresc să profesez în România”, a declarat Iulia Rusu, pentru 360medical.ro.

Primul podiatru recunoscut în România consideră că această profesie este foarte importantă pentru îmbunătățirea pacienților din țară.

“Sunt onorată, cred că podiatria va deveni o profesie foarte importantă în România mai ales pentru persoanele cu diabet, dar și pentru alte categorii de pacienți. Aș putea profesa chiar de mâine, dacă am posibilitatea”, a spus Iulia Rusu.

Totuși, pentru a putea profesa în România, podiatrul mai are câteva etape de parcurs, între care obținerea calității de membru al Colegiului Medicilor și încheierea unei asigurări de malpraxis.

Podiatria este acea profesie a științelor medicale dedicată cercetării, prevenirii, diagnosticării și tratamentului deformărilor, patologiei și leziunilor piciorului și structurilor aferente – în relație cu întregul corp, precum și cu manifestările bolilor sistemice – cu ajutorul tuturor sistemelor și tehnologiilor adecvate, folosindu-se de cunoștințe științifice și profesionale specializate.

Podiatrii au cunoștințe medicale și competențe specifice, care au efecte pozitive directe asupra sănătății publice, deși există diferențe între programele educaționale din diferite țări și între cerințele și calificările oficiale care permit exercitarea profesiei de podiatru.

Mai multe studii de cercetare, de exemplu în domeniul piciorului diabetic, au arătat că podiatrii bine instruiți au un impact pozitiv asupra stării de sănătate a pacienților, dar au și un impact economic semnificativ pentru bugetele guvernelor.

Asociația de Podiatrie își propune promovarea podiatriei în România, dezvoltarea profesiei de podiatru, alături de informarea și educarea populației, precum și a profesioniștilor (medici, asistenți medicali și fiziokinetoterapeuți) în domeniul îngrijirii corecte a picioarelor.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol