2 mai 2024, 23:52

Primul român ales judecător al Curţii Internaţionale de Justiţie a Organizației Națiunilor Unite

Fost ministru de Externe, Bogdan Aurescu, a fost ales, joi, judecător al Curţii Internaţionale de Justiţie a Organizației Națiunilor Unite, fiind primul român care îndeplineşte această funcţie.

”Onorat să fiu aleas astăzi în calitate de judecător al Curţii Internaţionale de Justiţie a ONU, fiind primul român care îndeplineşte această funcţie”, a scris Bogdan Aurescu pe platforma X/Twitter.

În opinia sa, ”este un semn de mare apreciere pentru poziţia de principiu a României de a plasa întotdeauna respectarea strictă a dreptului internaţional în centrul politicii sale externe”.

Diplomatul a mulţumit Ministerului Afacerilor Externe de la București şi Misiunii Permanente a României la ONU, care i-au susţinut candidatura.

”Aceasta este o victorie pentru România, pentru supremaţia dreptului internaţional, reflectând angajamentul nostru ferm pentru ordinea internaţională bazată pe reguli”, a transmit președintele Klaus Iohannis.

Săptămâna aceasta, ambasadoarea Simona-Mirela Miculescu a fost aleasă, la Paris, în funcția de președinte al celei de-a 42-a Conferințe Generale a Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură, care este forul suprem de conducere al UNESCO care se întrunește o dată la doi ani.

Este prima femeie ambasador din țara noastră care va conduce un organism internaționa și al treilea român, după Nicolae Titulescu și Manea Mănescu, care reprezintă România în calitatea de președinte al unei organizații mondiale.

„Această poziție, pe care România o obține pentru prima dată în cei 67 de ani de apartenență la UNESCO, este una foarte importantă, pentru că practic președintele Conferinței Generale este cel care conduce de fapt forul suprem de decizie al UNESCO. Presupune foarte multă responsabilitate, pentru că practic Conferința Generală este cea care stabilește direcția de acțiune a UNESCO, a cărei conducere mai este formată la nivele doi și trei de Consiliul Executiv și de Secretariatul UNESCO, ce este mai unic cunoscut pentru că este condus de directorul general al UNESCO, e cel care are, de fapt, funcția executivă. Deci, președintele Conferințe Generale e cum ar fi poziția de președinte a unui stat, iar directorul general, prim-ministrul, funcția reprezentativă și funcția executivă. Practic această poziție va presupune tot ceea ce înseamnă reprezentarea celor 194 de state membre ale UNESCO. Deci nu voi mai reprezenta doar România, ci și celelalte 193 de state membre și asta incumbă multe responsabilități. Reprezentativitatea înseamnă participarea la diverse evenimente, de exemplu în lumea largă, în numele UNESCO și nu numai în numele României și va dura doi ani. Conferința Generală în sine durează trei săptămâni. Ea va decide, așa cum vă spuneam, tot ceea ce este vital pentru organizații, inclusiv programul de acțiune pentru următorii patru ani și bugetul pentru următorii doi ani și toate elementele care se integrează în aceste programe. Iar după aceea, mandatul meu se va concentra pe reprezentativitate, pe implicare pe diverse proiecte menite să discearnă alte linii mai creative poate de acțiuni ale organizației, pentru că trebuie să ne adaptăm mereu la timpurile pe care le trăim”, a declarat Simona Mirela Miculescu în exclusivitate pentru Radio România Actualități.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol