15 septembrie 2024, 2:18

Primul test de sânge care ajută la diagnosticarea bolii Alzheimer ar putea ajunge în curând și în Europa

O companie a început să vândă primul test de sânge pentru a ajuta la diagnosticarea bolii Alzheimer, un salt în domeniu, fiind posibil, acum, ca oamenii să afle dacă au demență.

Peste 5 milioane de oameni din Statele Unite și alte milioane din întreaga lume au Alzheimer, cea mai comună formă de demență. Pentru a fi diagnosticați cu acesta, oamenii trebuie să aibă simptome precum pierderea memoriei plus dovezi ale acumulării unei proteine ​​numite beta-amiloid în creier.
Cel mai bun mod de a măsura acum proteina este o scanare cerebrală costisitoare PET care, de obicei, nu este acoperită de asigurare. Asta înseamnă că majoritatea oamenilor nu primesc unul și se întreabă dacă problemele lor se datorează îmbătrânirii normale, Alzheimer sau altceva.
Testul de sânge de la C2N Diagnostics din St. Louis își propune să umple acest gol. Printre fondatorii companiei se numără doctorii David Holtzman și Randall Bateman de la Facultatea de Medicină a Universității Washington, care au condus cercetările și au făcut testări.

Despre test

Testul nu este destinat screening-ului general sau persoanelor fără simptome – se adresează persoanelor cu vârsta de 60 de ani și peste, care au probleme de memorie și sunt evaluate pentru Alzheimer. Numai medicii pot comanda testul și rezultatele vin în termen de 10 zile. Este vândut în mai multe state din SUA și recent a fost autorizat pentru vânzare în Europa.

Măsoară două tipuri de particule amiloide plus diferite forme de proteine ​​care dezvăluie dacă cineva are o genă care crește riscul bolii. Acești factori sunt combinați într-o formulă care include vârsta, iar pacienților li se acordă un scor care sugerează o probabilitate scăzută, medie sau mare de a avea acumularea de amiloid în creier. Dacă testul îi plasează în categoria scăzută, „este un motiv puternic să căutăm alte lucruri” în afară de Alzheimer, a spus Bateman, potrivit NBC News.

„Există o mie de lucruri care pot determina o afecțiune cognitivă a cuiva”, de la deficiențe de vitamine la consumul de medicamente, a spus Holtzman.

Este acest test corect?

Compania nu a publicat date despre acuratețea testului, deși medicii au publicat cercetările care au dus la test. Cu toate acestea, compania a comparat testul cu scanările cerebrale PET la 686 de persoane, cu vârste cuprinse între 60 și 91 de ani, cu tulburări cognitive sau demență. Dacă o scanare PET a arătat acumularea de amiloid, testul de sânge a dat, de asemenea, o probabilitate ridicată în 92 la sută dintre cazuri și a ratat 8 la sută dintre acestea, a declarat directorul executiv al companiei, Dr. Joel Braunstein.

Braunstein a declarat că firma va solicita aprobarea FDA. Totodată, acesta a declarat că rezultatele studiului vor fi publicate și a apărat decizia de a începe să vândă testul acum.

„Ar trebui să ținem această tehnologie în loc atunci când ar putea avea un impact mare asupra îngrijirii pacienților?”, a întrebat el.

Dr. Eliezer Masliah, specialist în neuroștiințe la Institutul Național pentru Îmbătrânire din SUA, a declarat că guvernul a finanțat o parte din munca care a condus la realizarea testului, precum și alte tipuri de teste de sânge.

„Suntem încurajați, suntem interesați, finanțăm această lucrare, dar vrem să vedem rezultate”, a spus acesta. 

Sursă foto: thecarehub.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol