22 iunie 2022, 3:42

Prin bătălii cu ace, învingem azi Covidu/Trăiască Xi cel mare, trăiască și partidu’

China a înfrânt, oficial, Covidul și ca totul să capete un sens, bairamul a avut loc pe stadion. Știți ce vorbesc, nu? Mă refer măcar la ăștia cu datoriile plătite de cel mai iubit fiu al poporului.

Președintele chinez Xi Jinping a prezidat luni la Stadionul Național din Beijing un spectacol măreț care sărbătorește centenarul Partidului Comunist Chinez și subliniază recuperarea Chinei după criza Covid-19.

Acest eveniment, care a avut loc în condiții stricte de securitate și nu a fost transmis în direct la televizor, a fost organizat în ajunul primului centenar al Partidului Comunist Chinez care a modelat istoria contemporană a Chinei.

Spectacolul, compus din scene riguros coregrafiate care ilustrează istoria Chinei comuniste, cu evocarea pe marele ecran a principalilor lideri, de la Mao la Xi Jinping, cu acompaniamentul muzical a 100 de trompete fără a uita salutările astronauților chinezi prezenți în spațiu, a omis cu atenție cele mai supărătoare capitole ale acestei povești.

Că doar nu era să pună videoclipurile din Piața Tiananmen, 4 iunie 1989…epurările culturale din epoca Revoluției… protestele din Hong Kong și alte pasaje controversate.

Spectacolul răpunerii dragonului Covid

Artiștii au ridicat triumfător pumnii, au dansat și au oferit o narațiune teatrală cu momente semnificative din istoria Partidului Comunist Chinez, de la fondarea sa într-o casă din Shanghai în 1921 până la Marșul lui Mao.

Spectacolul a acordat un loc special „înfrângerii” Covid-19 în China, interpreții purtând echipament personal de protecție, iar soldații măști.

Focurile de artificii, de obicei interzise la Beijing, au răsunat în timp ce mii de spectatori s-au adunat în fața stadionului unde a avut loc spectacolul și care a fost construit pentru Jocurile Olimpice de la Beijing din 2008.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol