25 aprilie 2024, 14:11

Pro și contra: uniformele, necesare în școli? Asigură egalitate între elevi sau este un pas înapoi în perioada comunistă

Uniformele școlare implementate în sistemul de învățământ a generat de-a lungul timpului multe controverse, existând opinii împărțite atât din partea elevilor, cât și a părinților. Dar cum a apărut acest trend?

Conform limarom.ro, acestea au apărut în Anglia pentru prima dată, în secolul XVI, la școala Christ’s Hospital, pentru copiii sărăci și pentru orfani, dar cu timpul a ajuns să fie purtată în mai multe școli deoarece oferea ,,un sentiment de apartenență”. În România, a apărut mai târziu, în secolul XIX, la Turnu Severin, introduse de Spiru Haret, inițial doar pentru băieți, mai tărziu au fost răspândite și la nivel național, dar pentru ambele sexe. Acestea au devenit opționale după Revoluția din 1989.

În ziua de astăzi, discriminarea încă este o problemă, mai ales în rândul elevilor, se crede că uniformele ar rezolva această controversă, însă din punctul de vedere al mai multor oameni există și o listă de dezavantaje când vine vorba de o ținută obligatorie.

Avantajele uniformei școlare

Principalul beneficiu al ținutei obligatorii este faptul că în rândul copiilor nu vor mai exista complexe. Atunci când elevii se îmbracă cum doresc se poate observa destul de ușor situația financiară a fiecăruia, iar implementând uniforme, fiecare copil va fi egal, eliminând bullyingul și senzația de inferioritate.

Adriana Răducu, profesor de engleză al Liceului Teoretic Alexandru Ioan Cuza

În plus, mai mulți membrii din cadrul didactic se declară pentru uniformă datorită avantajelor pe care le oferă, spre exemplu profesoara de engleză, Adriana Răducu, de la Liceul Teoretic „Alexandru Ioan Cuza”, din București, a observat de-a lungul timpul diferențele care se fac între elevi când vine vorba de ținută. Într-un interviu acordat editiadedimineata.ro, profesoara explică cauzele și efectele diferențelor care se fac între copii. ,,În special la fetițe care în intervalul 15-18 sunt mai «self conscious», simt, percep diferențele de statut financiar-economic și nu e corect. Purtarea unei uniforme ar înlătura, ăsta e unul din aspecte pentru care eu aș fi pro uniforme.”, a explicat profesoara.

Doamna profesor Răducu afirmă în același timp că uniformele pot ajuta la reducerea confilctelor dintre elevi:

,,Cred că totuși ar fi unul din factorii de eliminare a animozităților, nu aș merge chiar la stilul nostru de liceu, atât de departe să fie conflicte, deci violență fizică, dar cea verbală și animozitatea și stresul ar putea fi reduse”.

În prezent, hainele au început să fie un motiv de mândrie, un semn de superioritate ceea ce dă naștere fenomenului de bullying, iar psihologul Elena Artamonova susține că îmbrăcămintea este un factor important în relațiile dintre copii, ei fiind etichetați în funcție de stilul vestimentar.

,,Odată cu libertatea în îmbrăcăminte, copiii se confruntă cu mai multe probleme în privinţa relaţiilor dintre ei. Unii nimeresc în sfera vedetelor, se laudă cu modul cum arată şi îi complexează pe cei care nu corespund punctelor lor de vedere privind nivelul de viaţă”, declară Artamonova, potrivit evz.ro.

În plus, prin purtarea unformei școlare sunt deprinse niște valori elementare precum faptul că libera exprimare nu este definită de modul în care te îmbraci și că vestimentația nu este motiv de mândrie sau de superioritate, iar o uniformă redă sentimentul de apartenență și oferă un statut aparte școlii respective. Acest fapt este confirmat și de domna profesor de engleză Adriana Răducu.

,,Din punctul meu de vedere, primul argument, fiind profesor de engleză pro uniformă, e faptul că ești mândru, deci principiul meu ar fi ca fiecare școală, fiecare liceu, să aibă uniformă proprie nu să fie uniformă peste tot în învățământul gimnazial sau liceal, nu. Fiecare școală, cum ar fi la noi în București, Colegiul Național Iulia Hașdeu, Școala Superioară Krețulescu, deci să aibă uniforma lor, pentru că atunci, ca în Anglia, ca cei de la Eaton sunt mândri că aparțin acelei școli de elită și ar fi același lucru și, de exemplu, la Liceul Cuza.”, spune profesoara de la Liceul Teoretic Alexandru Ioan Cuza.

Este, de asemenea, și un mod de a proteja elevii deoarece, în acest fel, în incinta școlii nu pot intra persoane străine ce ar pune în pericol siguranța copiilor, declară romaniacurata.ro.

Dezavantajele unei ținute obligatorii

Unul din dezavantaje îl reprezintă prețul acestei achiziții care, din cauza numărului limitat de funrizori și lipsa unei concurențe în acest domeniu ar duce la o sumă destul de costisitoare. În plus, posibilitatea de a achiziționa alte accesorii, precum anumiți pantofi sau alte piese vestimentare într-o culoare specifică, pentru a completa ținuta obligatorie se adaugă pe lista cheltuielilor.

O altă problemă pe care o reprezintă uniformele este limitarea exprimării libere, întrucât mai mulți elevi se îmbracă pentru a-și spori nivelul de încredere și cum insituțiile școlare au deja multe restricții, stilul vestimentar este singura opțiune prin care se pot exprima. Psihologul Mihaela Ghițescu afirmă că ,,elevii nu trebuie obligaţi să le poarte, fiindcă o astfel de condiţionare stârneşte reacţii adverse din partea lor. Adolescenţii sunt tentaţi să se împotrivescă fiindcă ei vor să aibă puterea de a decide“, relatează adevarul.ro.

Acestea pot avea și o tentă sexistă, deoarece în majoritatea cazurilor fetele sunt obligate să poarte fuste ceea ce duce cu gândul la mentalitățile vechi în care femeile nu purtau decât fuste, iar asta este contrar ideii cum că toți elevii ar fi egali. Nu este confortabil și nici ideal ca timp de 5 zile pe săptămână să poarte o fustă. Obligarea fetelor să poarte doar un articol vestimentar pentru că așa este ,,feminin” nu este decât o întoarcere în timp la perioada comunistă.

Acestea sunt câteva argumente pro și contra în vederea ținutei obligatorii în cadrul școlilor de care atât părinții, cât și copiii ar trebui să țină cont. Discriminarea este o problemă serioasă în ziua de astăzi care face victime în toate domeniile, iar în rândul copiilor aceasta ar trebui diminuată, dar în același timp nu ține bullyingul ține de educația primită nu de stilul vestimentar, iar printre cele mai importante lucruri în formarea unui copil este creativitatea și lipsa limitelor irelevante.

Sursă foto:

Ziarul de Vrancea

Ziare

Ea

Alba24


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol