31 august 2023, 14:07

Problemele de somn pot duce la  o creștere de cinci ori a riscului de accident vascular cerebral

Sforăitul, zvârcolirea în pat, somnul prelungit în timpul zilei, trezitul în timpul nopții și dormitul prea puțin sau chiar prea mult, toate acestea contribuie la un somn de proastă calitate și pot crește riscul de accident vascular cerebral, potrivit unui nou studiu, scrie CNN.

De fapt, cercetătorii au descoperit că, cu cât aveți mai multe probleme de somn, cu atât crește riscul de accident vascular cerebral.

„Faptul de a avea mai mult de cinci dintre aceste simptome poate duce la un risc de cinci ori mai mare de accident vascular cerebral în comparație cu cei care nu au nicio problemă de somn”, a declarat într-un comunicat autorul studiului, Christine McCarthy, de la Universitatea din Galway, Irlanda.

„Constatările sunt în concordanță cu cercetările anterioare care leagă somnul nesănătos de hipertensiunea arterială și de afectarea vaselor de sânge, care sunt factori de risc pentru accident vascular cerebral”, a declarat Kristen Knutson, specialist în somn, profesor asociat de neurologie și medicină preventivă la Școala de Medicină Feinberg a Universității Northwestern din Chicago.

Somnul scurt și fragmentat

Un motiv ar putea fi impactul somnului scurt și fragmentat și al tulburărilor de somn, cum ar fi apneea de somn, asupra capacității organismului de a regla metabolismul, tensiunea arterială și inflamația, care sunt toți factori de risc pentru accidentul vascular cerebral, a declarat Dr. Phyllis Zee, director al Centrului pentru medicina circadiană și a somnului de la școala de medicină Northwestern, care nu a fost implicată în studiu.

„Un somn slab poate afecta scăderea naturală a tensiunii arteriale care are loc în timpul somnului de noapte și poate contribui la hipertensiune arterială – un factor de risc important pentru accidentul vascular cerebral și bolile cardiovasculare”, a declarat Zee prin e-mail. „În alte cercetări bazate pe populație, au fost raportate relații similare între o sănătate slabă a somnului și tulburări precum diabetul, bolile de inimă și demența.”

Problemele de somn și riscul de accident vascular cerebral

Studiul, publicat în revista Neurology, a analizat date de la mai mult de 4.500 de persoane care au participat la INTERSTROKE, un mare studiu internațional de tip caz-control al pacienților care au suferit un accident vascular cerebral.

Aproape 1.800 de participanți la studiu au suferit un accident vascular cerebral ischemic, cel mai frecvent tip, în care un cheag de sânge blochează o arteră care duce la creier. Alte 439 de persoane au avut o hemoragie intracerebrală, în care arterele sau venele din creier se rup, provocând sângerări în țesutul cerebral.

Participanții la studiu au fost apoi împerecheați după vârstă și sex cu persoane care nu aveau antecedente de accident vascular cerebral. Ambele grupuri au răspuns la întrebări despre calitatea somnului și comportamentul lor, iar cele două grupuri au fost comparate.

Rezultate

Rezultatele au arătat că persoanele care dormeau în medie mai puțin de cinci ore pe noapte aveau de trei ori mai multe șanse de a suferi un accident vascular cerebral decât cele care dormeau șapte ore de somn – minimul recomandat pentru adulți.

Pe de altă parte, dormitul mai mult de nouă ore pe noapte în medie a fost asociat cu o creștere de două ori a riscului de accident vascular cerebral, potrivit unei declarații privind studiul.

Potrivit studiului, rezultatele au rămas valabile chiar și după ajustări pentru a elimina alte probleme care pot duce la accident vascular cerebral, inclusiv depresia, abuzul de alcool, fumatul și lipsa de activitate fizică.

Faptul de a avea apnee în somn – o afecțiune în care oamenii se opresc din respirație de mai multe ori pe oră – a fost asociat cu o creștere de trei ori a riscului de accident vascular cerebral, se arată în comunicat.

„Apneea de somn poate modifica căile implicate în reglarea factorilor de coagulare care pot crește riscul de accidente vasculare cerebrale”, a spus Zee.

Sforăitul sau sforăitul, care pot fi ambele semne ale apneei în somn netratate, au fost, de asemenea, riscante. Persoanele care sforăiau aveau cu 91% mai multe șanse de a suferi un accident vascular cerebral, în timp ce cei care sforăiau aveau de aproape trei ori mai multe șanse de a suferi un accident vascular cerebral decât cei care nu sforăiau.

Somnolența a fost, de asemenea, un factor de risc, se arată în comunicat. Persoanele care, în medie, au ațipit mai mult de o oră au avut cu 88% mai multe șanse de a suferi un accident vascular cerebral decât cele care nu au făcut-o. Cu toate acestea, efectuarea unui pui de somn planificat de mai puțin de o oră nu a fost asociată cu un risc crescut de accident vascular cerebral, se arată în studiu.

Asociere dar nu și cauzalitate

Este important de reținut că cercetarea a putut arăta doar o asociere între problemele de somn și accidentul vascular cerebral, nu o cauzalitate, a declarat Dr. Andrew Freeman, director al departamentului de prevenire cardiovasculară și wellness de la National Jewish Health din Denver.

„Întrebarea rămâne: Este somnul de proastă calitate cauzal? Sau este pur și simplu asociat cu un grup de obiceiuri proaste de sănătate care ar duce pe cineva la un risc mai mare de accident vascular cerebral?”, a întrebat Freeman, care nu a fost implicat în cercetare.

„Sunt ei supuși la mult stres? Beau cantități uriașe de cofeină și apoi nu dorm? Poate că nu fac foarte multe exerciții fizice, iar noi știm că exercițiile fizice favorizează un somn de bună calitate”, a spus Freeman. „Este greu să deslușim toți factorii care ar putea contribui”.

Ce trebuie să faceți

Practicarea unei bune igiene a somnului, o dietă sănătoasă și practicarea regulată a exercițiilor fizice sunt toate modalități cheie de a reduce impactul negativ al tulburărilor de somn și de a reduce riscul de accident vascular cerebral și cardiovascular, a spus Freeman.

„Ceea ce le spun întotdeauna oamenilor este că, știți, obținerea a aproximativ șapte ore pe noapte de somn neîntrerupt este asociată cu cea mai mică cantitate de boli cardiovasculare”, a spus el.

Este important să acordați prioritate obținerii acelor șapte-opt ore de somn neîntrerupt în fiecare noapte, în mod regulat, a spus Zee. A face acest lucru înseamnă să te culci și să te trezești la aceeași oră în fiecare zi, chiar și în weekenduri.

„Expunerea regulată la lumină dimineața și după-amiaza poate îmbunătăți, de asemenea, calitatea somnului”, a spus ea, adăugând că oricine suferă de sforăit, insomnie sau somnolență excesivă în timpul zilei ar trebui să vorbească cu un specialist în somn.

Alte sfaturi

Dormitorul ar trebui să fie folosit doar pentru somn și intimitate, a adăugat Freeman.

„Nu stați acolo și nu vă uitați la televizor, nu citiți cărți sau nu lucrați acolo”, a spus el. „Păstrați un caiet lângă pat, astfel încât, dacă vă treziți în mijlocul nopții, să puteți scrie ce vă vine în minte. Difuzează orice griji pe care le ai meditând asupra lor și fă tot posibilul să lași lucrurile să treacă.”

Nu beți alcool și nu mâncați cu cel puțin trei ore înainte de culcare pentru a evita suferința gastrică care v-ar putea trezi, a sugerat Zee.

„De asemenea, este important să faceți exerciții fizice, de preferință dimineața”, a adăugat Freeman. „Singurul medicament adevărat care funcționează întotdeauna este îmbunătățirea stilului de viață pentru a include comportamente sănătoase”.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol