27 septembrie 2021, 7:44

Procedurile de prim ajutor s-au mai schimbat de-a lungul timpului. Iată unele manevre actualizate

Când vine vorba despre tratarea unor leziuni accidentale, strategiile folosite de părinții noștri ar putea să nu mai fie valabile astăzi. În unele cazuri, miturile au fost demontate, iar în altele medicii au găsit tratamente mai bune, bazate pe dovezi științifice. Iată câteva situații uzuale și ce trebuie să faceți atunci.

Ți-ai ars degetul la grătar

Așază zona arsă sub apă rece de la robinet timp de cel puțin 20 de minute pentru a calma zona și a opri deteriorarea pielii, deoarece daunele termice continuă chiar și după ce degetul nu mai este în contact cu sursa arsurii. După răcirea arsurii, uscați-o. Puteți lua ibuprofen pentru a reduce disconfortul și puteți aplica unguent antibiotic liniștitor (cum ar fi bacitracina) pe zonă, care poate ajuta la hidratarea acesteia.

NU aplicați unt, albuș de ou sau vitamina E pe o arsură, așa cum fac unii oameni, deoarece acestea ar putea introduce contaminanți sau irita pielea. Aplicarea gheții direct pe o arsură poate duce la deteriorarea țesuturilor. Dacă se formează o bășică pe arsură, nu o  spargeți, deoarece acea bulă oferă o barieră care ajută la prevenirea infecției; dacă apare în mod natural, aplicați un unguent cu antibiotice și un bandaj curat.

Ți-a intrat o așchie în picior

Apucați-o cu o pensetă și trageți ușor, dar ferm. Asigurați-vă că eliminați toate resturile de lemn. Apoi, spălați zona cu apă și săpun și păstrați-o curată.

NU înmuiați așchia în apă. Acest lucru face ca lemnul să se rupă mai ușor sub piele și să fie mai puțin probabil să iasă ca o singură bucată.

Ai căzut de pe bicicletă și te-ai tăiat

Spălați bine tăietura cu apă și săpun, asigurându-vă că îndepărtați toată murdăria, apoi aplicați presiune directă, folosind un prosop curat, pentru a opri sângerarea. Aplicați un unguent cu antibiotice, care ajută la menținerea rănii umede, facilitează vindecarea și acoperă tăietura în primele 48 de ore, pentru a preveni infecția.

NU folosiți peroxid de hidrogen pentru a curăța rana. Pe lângă faptul că este dureros, aplicarea peroxidului poate afecta  țesutul sănătos și poate încetini procesul de vindecare.

Ți-ai răsucit glezna și ai căzut în timp ce jucai tenis

Ridicați glezna deasupra inimii și aplicați pachete reci sau cu gheață (sau o pungă de mazăre congelată) timp de 10 până la 15 minute, la fiecare două până la trei ore, pentru a reduce umflarea. Odihna articulației vătămate și administrarea de ibuprofen pot ajuta la ameliorarea inflamației și a durerii.

NU puneți gheață direct pe piele, deoarece acest lucru ar putea deteriora pielea și nu aplicați căldură în cele 48 de ore de la accidentare, deoarece acest lucru poate crește umflarea, adică opusul a ceea ce doriți.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

  1. titel

    10 august

    Un spray cu Oximed e sfînt acasă…

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.