17 mai 2024, 13:12

Ce ne facem cu programatorii din Ucraina?

Ucraina se află printre cei mai mari exportatori de servicii de tehnologia informației din Europa și este o țară cunoscută pentru piața sa de muncă bine educată și accesibilă.

Există aproximativ 250.000 de profesioniști în tehnologie în țară. Invazia Ucrainei de către Rusia pune în pericol viețile lor. De asemenea, conflictul a perturbat proiecte la o serie de companii de tehnologie și startup-uri globale. Angajatorii pregătesc acum planuri de evadare pentru lucrătorii lor din Ucraina și pun deoparte ajutor financiar.

Programatorii de top, nevoiți să se ascundă în buncăre

Codul ucrainean poate fi găsit aproape oriunde în lume:

  • pe Wall Street (Citigroup Inc. și JPMorgan Chase & Co.);
  • în bănci internaționale (Barclays Plc, Credit Suisse Group AG, Deutsche Bank AG și UBS Group AG);
  • la producătorii de avioane (Boeing Co.);
  • și de mașini (Daimler AG și BMW);
  • de rețele mobile (BT);
  • și de telefoane (Samsung).

 

Conflictul afectează deja munca la companiile care se bazează foarte mult pe echipe din Ucraina. Companiile globale cu personal în tehnologia informației în Ucraina se străduiesc să rămână în contact cu echipele de software de la fața locului în unele dintre cele mai afectate zone ale țării, deoarece forțele ruse invadatoare își pun din ce în ce mai mult ochii pe ținte civile.

Totango, cu sediul în Redwood City, California, are 150 de angajați, dintre care 15 sunt în Ucraina. Lucrătorii de acolo muncesc de obicei la proiecte împreună cu angajații din biroul din Tel Aviv, care se află în același fus orar. Totango a oferit echipei sale ucrainene oportunitatea de a se muta în Israel înainte de invazie, dar ei au ales să rămână.

Probleme de comunicare

Company Folders, un serviciu online cu sediul în Pontiac, Michigan, are o echipă de șapte dezvoltatori de software, ingineri și designeri în Ucraina, inclusiv patru într-un birou din Harkov. Unul dintre muncitori a putut să fugă din oraș. Comunicarea cu echipa a fost dificilă, deși compania a reușit să rămână în contact folosind aplicații precum Slack, WhatsApp, Skype, Telegram și Facebook Messenger. Deocamdată, Company Folders a suspendat toate operațiunile din Ucraina, lăsând compania fără suport software și funcții de securitate.

Din Tel Aviv, unde își are sediul compania Wix, directorul și echipa sa și-au petrecut ultimele săptămâni organizând zboruri și curse de autobuze pentru a evacua angajații și familiile acestora din Ucraina în Polonia și Turcia. În același timp, compania comunică mereu prin text, aplicații de mesagerie precum WhatsApp și Telegram și apeluri telefonice cu aproximativ 500 de lucrători care rămân în Ucraina. Wix este una dintre multele companii de tehnologie care au personal în Ucraina, un centru tehnologic care externalizează talent IT și alte servicii tehnologice pentru multe dintre afacerile lumii.

Mutări și permutări

Wix a spus că a făcut pregătiri de urgență de la începutul lunii februarie, când discuțiile despre conflict au devenit mai intense. În a doua săptămână a lunii februarie, compania a oferit unui grup de 45 de angajați foarte importanți, care lucrează la produse actuale vitale pentru menținerea afacerii în funcțiune, servicii de relocare la Cracovia, unde Wix are un birou mic. Compania le-a rezervat zborurile și i-a instalat în apartamente. Câteva zile mai târziu, compania s-a oferit să ajute angajații rămași și familiile acestora să se mute în Turcia.

Ucraina este, de asemenea, locul de naștere al companiei Looksery. Compania mamă Snap a spus că 300 dintre membrii echipei locuiesc în Ucraina, dar compania nu a clarificat câți sunt în prezent acolo. A oferit asistență de urgență și a ajutat membrii echipei să părăsească zonele periculoase. De asemenea, a promis mai mult de 15 milioane de dolari de ajutor umanitar pentru a sprijini organizațiile care oferă sprijin direct Ucrainei.

Ubisoft a declarat că a oferit membrilor echipei ucrainene fonduri suplimentare pentru a ajuta la acoperirea costurilor de călătorie și relocare. De asemenea, a plătit salarii în avans pentru preveni orice întrerupere a sistemelor bancare locale. De asemenea, compania oferă locuințe pentru angajați în țările vecine. Pentru a asigura comunicarea continuă, compania a înființat „linii fierbinți” pentru a răspunde întrebărilor și nevoilor lucrătorilor și a implementat un „sistem de comunicare de urgență” în cazul în care infrastructurile devin instabile.

Motorul digital al Ucrainei

Freelancerii care lucrează pe platforme online sunt un motor ascuns al economiei ucrainene și al lumii. Aceștia se conectează la site-uri în limba engleză, inclusiv Upwork, Fiverr și Freelancer.com, la cele rusești, inclusiv Fl.ru și la cele ucrainene precum Kabanchik.ua și cel mai popular din țară – Freelancehunt.com. Lucrează ca ingineri software, manageri de proiect, tehnicieni IT, designeri grafici, editori și redactori.

Un sondaj din 2018 al Organizației Internaționale a Muncii (OIM) a estimat că până la 500.000 de ucraineni au fost înregistrați pe platformele web – până la 3% din forța de muncă a țării. Un raport de la Oxford a constatat că țara este al șaptelea furnizor de forță de muncă online din lume.

Pentru companiile din SUA, Europa și din alte părți, Ucraina este o sursă atractivă de forță de muncă. Lucrătorii sunt bine educați, versați în tehnologie și adesea vorbesc fluent rusă și uneori engleză. Aceștia tind să lucreze pentru salarii mai mici decât omologii lor americani sau vest-europeni, deși, potrivit sondajului OIM, câștigă puțin peste salariul mediu ucrainean.

Războiul ridică întrebări cu privire la ce datorează platformele lucrătorilor contractați. Lucrătorii licitează pentru contracte de la persoane fizice și companii care caută ajutor, iar apoi platformele opresc de obicei comisioane de până la 20% din plată. Acum, unii muncitori ucraineni cer o amânare de la predarea proiectelor.

În mijlocul războiului, unii freelanceri renegociază cu clienții și se bazează pe bunăvoința lor. Situația este o reamintire deosebit de emoționantă a precarității muncii pe web bazate pe contract. Când există o criză ca aceasta, piața muncii suferă mereu și lucrătorii suferă și ei.

Surse: Bloomberg / Wall Street Journal / Washington Post / Wired 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol