18 mai 2021, 20:11

Proiect în dezbatere: MAI propune ce date să fie înscrise pe cărțile de identitate electronice

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a lansat în dezbatere publică un proiect de hotărâre a Guvernului (HG) prin care se propun dimensiunile viitoarelor cărți de identitate electronice și informațiile care vor fi înscrise pe ele, anunță Avocatnet. Proiectul este în transparență decizională pe site-ul MAI și puteți transmite opinii și sugestii până în 7 decembrie.

Proiectul de HG completează Legea 162/2020 care schimbă cadrul legal al actelor de identitate, una dintre schimbările majore fiind posibilitatea emiterii de cărți de identitate simple sau electronice și pentru copiii sub 14 ani.

Simplă sau electronică?

Cartea de identitate simplă va fi de plastic, va avea aceleași dimensiuni ca în prezent – 105 x 74 mm și va fi tipărită pe o singură față.

Cartea de identitate electronică va fi tipărită pe ambele fețe și, spre deosebire de cea simplă, va fi mai mică, de dimensiunea unui card bancar (85,60 mm x 53,98 mm) și va conține, în plus, semnătura olografă a titularului, imaginea lui facială și o zonă de citire a cipului.

Cartea electronică de identitate românească conține toate elementele de securitate obligatorii prevăzute de Regulamentul (UE) 2019/1157 al Parlamentului European și al Consiliului privind consolidarea securității cărților de identitate ale cetățenilor Uniunii și a documentelor de ședere eliberate cetățenilor Uniunii și membrilor de familie ai acestora care își exercită dreptul la liberă circula circulație.

Certificat digital

Viitoarele cărți electronice de identitate vor conține și un certificat digital pentru semnătură electronică, ce va fi emis de MAI și va fi echivalentul legal al semnăturii de mână.

Cetățenii care nu doresc buletinul electronic îl pot solicita doar pe cel simplu, dar nu vor avea acces la unele servicii digitale din țară și din UE.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.