28 aprilie 2024, 0:43

Proiect pilot de informare și prevenție „Fumatul nu te face mare!”, lansat de Ministerul Educației

Numărul tot mai mare al tinerilor care fumează țigări clasice sau electronice a determinat Ministerul Educației să organizeze în viitorul an școlar o campanie antifumat numită „Fumatul nu te face mare!”, campania prin care specialiști vor merge în unitățile de învățământ din București și județul Ilfov pentru a le vorbi elevilor despre cât de tare afectează fumatul sănătatea.
Printre instituțiile care s-au alăturat Ministerului Educației se numără Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, Facultatea de Psihologie și Științele Educației din cadrul Universității, Asociația de Educație în Boli Respiratorii și Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”.
În România, 28% dintre tinerii cu vârsta de peste 15 ani s-au declarat ca fiind consumatori de tutun. Campania ,,Fumatul nu te face mare!” este un proiect pilot prin care echipe multidisciplinare vor vorbi adolescenților despre ce modificări induce fumatul în corp, de la efectele directe ale tutunului la dependența de gest.
Prima campanie de informare presupune întâlniri ale elevilor și părinților în unități de învățământ preuniversitar cu echipe formate din specialiști.
Ministerul Educației și semnatarii vor sprijini desfășurarea pe perioada anului școlar 2023-2024 a unor campanii ce au în vedere informarea corectă a adolescenților din categoria de vârstă 12-16 ani cu privire la efectele nocive ale consumului de nicotină prin intermediul țigărilor sau al dispozitivelor electronice pentru fumat.
Numărul tinerilor care ajung să consume aceste substanțe toxice este într-o continuă creștere, fumatul în rândul adolescenților provocând anual, la nivel global, moartea a aproape 700.000 de persoane.
Proiectul pilot se va desfășura în municipiul București și în județul Ilfov, urmând a fi extins după analiza feedbackului obținut de la părinți și cadrele didactice.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol