28 mai 2020, 9:33

Proiect unic în istoria Bisericii Ortodoxe Române, în plină pandemie (VIDEO)

În plină pandemie cu noul coronavirus, o sută de psalți din țară au realizat un proiect unic în istoria Bisericii Ortodoxe Române.

Psalții, coordonați de arhidiaconul Mihail Bucă, s-au filmat interpretând „Apărătoare Doamnă” – imn închinat Fecioarei Maria. Clipul a fost publicat pe mai multe rețele de socializare și distribuit de mii de ori, relatează site-ul agenției de presă a Patriarhiei Române, basilica.ro.

Proiectul, intitulat ”100 pentru România”, s-a viralizat,clipul înregistrând peste 12.000 de vizualizări în câteva ore.

„100 de oameni care au cântat din adâncul sufletului”, a notat Mihail Bucă pe contul oficial de Facebook, subliniind importanţa comuniunii, chiar şi virtuale. „Cu aceşti oameni minunaţi vrem să vă dăruim bucuria revederii în unitate”, a adăugat acesta.

Ideea proiectului a prins contur încă de la începutul stării de urgenţă, a spus arhid. Mihail Bucă.

„Am meditat la ce se întâmplă în viaţa Bisericii, a psalţilor şi a credincioşilor  şi am zis în sinea mea că trebuie o cântare simplă, iubită de credincioşi. Aşa m-am decis asupra condacului Apărătoare Doamnă.”

După sprijinul primit din partea celor care s-au ocupat de partea tehnică, Paul Simon Esperando şi Gabriel Buzea, s-a trecut la cooptarea psalţilor.

„Prima idee a fost sa încep cu grupul Tronos care la nenumăratele concerte aduna o medie de 40-50 psalţi , iar la cele mai mari chiar 70. În condiţiile date aceste numere  mi se păreau foarte mici, ştiind că în ţară sunt mulţi oameni talentaţi şi iubitori de muzica bizantină”, a precizat dirijorul grupului psaltic Tronos.

Psalții provin din orașe precum București, Iași, Cluj, Craiova, Mehedinți, Baia Mare, Alba Iulia, Constanța,Tulcea, Brașov, Sascut etc.

„Atunci mi-a venit ideea de 100! 100 pentru România în rugăciune ! Am căutat dirijorii importanţi din toata grupurile psaltice mari din ţară; fiecare dirijor a venit cu câţiva membri apropiaţi şi am ajuns la acest număr”.

Iniţiativa a fost foarte apreciată în rândul internauţilor, dar şi printre psalţii care au contribuit la proiect.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

  1. Dumitru

    11 aprilie

    Rugați-vă pe timp de pace nu război sau pandemii

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.